Papež přijal mentálně postižené sportovce

13.10.2017 

Druhá dnešní audience papeže Františka patřila organizaci Special Olympics. Tohoto zvláštního programu zahrnujícího sportovní výcvik a soutěže pro mentálně postižené mladé i dospělé se účastní tři miliony lidí na celém světě. V Klementinském sále Apoštolského paláce pozdravil papež 350 účastníků fotbalového zápasu „Torneo Unified Footbal“.

„Ukazujte neúnavně sportovnímu světu své společné nasazení pro bratrštější společnost, v níž lidé mohou růst, rozvíjet se a plně uskutečňovat své schopnosti. V tomto smyslu je sport jedním z univerzálních jazyků, který překonává kulturní, sociální, náboženské a fyzické rozdíly a skrze účast na téže hře, na společných vítězstvích a prohrách dokáže lidi navzájem spojovat.“

Církev podporuje sportovní iniciativy, které napomáhají dobru člověka i společenství, dodal František. Připomněl také, že právě v oblasti sportu slýcháme velké příběhy těch, kterým se podařilo vyjít z chudoby či překonat neštěstí nebo zranění.
„Jsou to příběhy dokládající, že odhodlání některých lidí a jejich charakter může sloužit jako inspirace a povzbuzení pro mnohé další, ve všech aspektech jejich života,“ dodal papež František a účastníkům akcí Special Olympics popřál radost, pokoj a dny strávené v přátelství a solidaritě.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.