Na Světový den výživy navštíví Svatý otec římské sídlo FAO

10.10.2017 

Na příští pondělí, 16. října, připadá Světový den výživy, který je zároveň výročním dnem založení Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). Papež František přijal pozvání k návštěvě římského sídla této instituce, kde promluví na téma „Změnit budoucnost emigrace. Investovat do potravinové bezpečnosti a rozvoje venkova“. Podle letošní Zprávy o stavu výživy a zemědělství, kterou FAO právě zveřejnila, může totiž podpora zemědělských malovýrobců v nejchudších částech světa pozitivně ovlivnit celkovou hospodářskou situaci takzvaně rozvojových zemí. Je však nutné, aby místní politické strategie propojily rozvoj urbanizovaných a venkovských oblastí, vysvětluje jeden z autorů zprávy, ekonom Andrea Cattaneo:

“Je pravda, že tři čtvrtiny nejchudší světové populace se soustředí do venkovských oblastí; na druhé straně ale ze zprávy vyplývá, že mnozí tito lidé se vymanili z chudoby a přitom zůstali na venkově. Od devadesátých let minulého století přibylo v chudých zemědělských oblastech 750 milionů lidí, kteří vykazují příjem vyšší než 3 dolary denně, tedy nad hranicí chudoby. Zaznamenali jsme kupříkladu dobré propojení zemědělských a urbanizovaných oblastí na asijském východě a jihovýchodě, což ovšem neznamená, že z něj vždy těží malovýrobci. Tomu také naše zpráva věnuje pozornost, protože zde může být tendence k upřednostňování velkovýrobců a výrobních konglomerátů, které dodávají zemědělské výrobky do městských oblastí.“

Uvedl ekonom Organizace OSN pro výživu a zemědělství. Jak dodává, veliký potenciál se skrývá v subsaharské Africe, v jejíchž zemědělských oblastech do roku 2030 přibyde 100 milionů mladých lidí ve věku 15-24 let. Záleží tudíž na rozvoji tamního venkova, zda se také z nich stanou migranti.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.