Papežské poselství: Oceány jsou společným dědictvím lidské rodiny

7.10.2017 

Na obchod s lidmi a nové otrokářství, ale také na problém znečištění oceánů poukazuje papež František v listu, který prostřednictvím kardinála Parolina adresoval účastníkům IV. konference nazvané Náš oceán. Náš život. Akce probíhala v minulých dnech na Maltě, kde papežský dokument předal apoštolský nuncius mons. Silvano Tomasi, podsekretář vatikánského Úřadu pro integrální lidský rozvoj.

František v listu vybízí k angažovanosti při řešení celé řady naléhavých problémů, jako je obchod s lidskými bytostmi a jejich zotročování, nelidské pracovní podmínky v rybářském průmyslu a transportu, problematika rybářských rodin a dramatická situace ostrovů ohrožených zvyšováním úrovně mořské hladiny.

Oceány jsou společným lidským dědictvím – čteme v papežském telegramu. Péče o toto dědictví nesmí ignorovat znečišťování oceánů plasty a mikroplasty, které vstupují do potravinového řetězce a vážně se podepisují na zdraví mořské fauny i člověka. S odvoláním na encykliku Laudato si´ papež připomíná mizení korálových úteslů, které se „mění v podvodní hřbitov bez barvy a života“. Poselství mluví také o lidské nedbalosti při zpracování toxického odpadu a těžbě minerálů z mořského dna. Oceány nám připomínají , jak důležitá je výchova ke správné koexistenci člověka a jeho životního prostředí. V tomto smyslu je zapotřebí formovat mladou generaci - uzavírá papežské poselství.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.