První globální kongres na ochranu dětí před zneužíváním v digitálním světě

30.9.2017 

Evropská Unie před nedávnem vyhlásila akci „Jeden z pěti“ poukazující na strašlivou skutečnost, že každé páté evropské dítě, tedy 20% všech dětí v Evropě, je sexuální zneužíváno – říká P. Hans Zollner, předseda Centra pro ochranu nezletilých při Papežské gregoriánské univerzitě. Právě tato instituce pořádá ve dnech 3. až 6. října první globální kongres nazvaný „Důstojnost dítěte v digitálním světě“ (Child Dignity in the Digital World), věnovaný pedofilii na internetu a ochraně dítěte. Zúčastní se ho vládní delegáti, ale také zástupci společností Google, Facebook a Microsoft, policejních složek, OSN i různých náboženství. V závěru přijme účastníky papež František, který inciativu osobně podpořil a požádal o spuštění konkrétních akcí na ochranu nezletilých na digitálních platformách.

Budeme se zabývat fenomény jako je sextortion, sexting, cyberbullying nebo grooming, říká o. Hans Zollner. „Všichni musíme spolupracovat na vytváření světa který je pro dítě bezpečný a odpovídá jeho věku. Mladí lidé si neuvědomují rizika, která podstupují. Je tedy třeba pracovat na prevenci a samozřejmě také na potrestání těch, kdo obchodují s obrázem nezletilých a obcházejí státní zákony i mezinárodní dohody,“ říká pro Vatikánský rozhlas německý jezuita.

Nezletilí představují čtvrtinu z více než 3,2 miliard uživatelů internetu na světě. Odhaduje se, že více než 800 milionů mladých je vystaveno riziku stát se obětí sexuálního vydírání na internetu. Výzkum, včasná diagnóza a prevence jsou tři klíčová slova k boji proti zneužívání, včetně digitálního, dodává o. Zollner. Přišel ale také čas poskytnout konkrétní pomoc rodičům a rodinám, které se obávají o bezpečnost svých dětí.
Další informace jsou k dispozici na stránkách childdignity2017.org

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.