Papežova slova odvrátila kolumbijskou ženu od eutanázie

13.9.2017 

Pravda a spravedlnost pro oběti a pachatele, úcta k lidské důstojnosti a právům člověka, odpuštění a smíření – těmto hlavním tématům věnoval papež František promluvy a homilie, pronášené na různých místech kolumbijského pobytu. V dlouhém rozhovoru se zasvěcenými osobami a seminaristy v Medellínu však padla zmínka o zdánlivě druhořadé, nicméně pro papeže klíčové otázce – lidské zranitelnosti. Papež na ni upomenul v souvislosti s jedním z mnoha setkání, která se po večerech odehrávala na apoštolské nunciatuře v Bogotě, kam se denně vracel k odpočinku:

“Včera večer jedno postižené děvče, ve skupině, která mne vítala, když jsem se vracel na nunciaturu, řekla, že jádrem člověka je zranitelnost. Vysvětlovala to krásně. A mne napadlo: Jsme zranitelní všichni? Ano, všichni! Je však někdo, kdo není zranitelný? A ona odpověděla: Bůh. Bůh se však chtěl stát zranitelným, vyšel nám vstříc, aby s námi žil naše dějiny, jaké byly. Chtěl se stát člověkem uprostřed rozporů, uprostřed nepochopení.”

Všichni si musíme uvědomit, že jsme zranitelní a jdeme životem s hlubokými vnitřními ranami, zdůrazňoval papež František jakoby na dokreslení jiného setkání, které zvrátilo úmysly šestapadesátileté kolumbijské ženy a o němž referuje deník Daily Mail (11.9.2017).

Consuelo Cordobová požádala o schůzku s papežem na nunciatuře před eutanázií plánovanou na 29. září. Předstoupila před něj v kukle tělové barvy, která už sedmnáct let zakrývá její obličej, zohyzděný kyselinou. Hrůzného zločinu se na ní dopustil bývalý manžel, který byl po měsíci vazby propuštěn z vězení. Pro mladou ženu tak skončil celoživotní sen stát se profesionální návrhářkou a otevřít si módní salón. Consuelo se dosud podrobila 87 operacím a další zákroky ji čekají, dýchá pomocí hadiček zavedených do nosu, přijímá jen tekutou stravu a trpí mozkovou infekcí. Stud, pokoření a chudoba ji přivedly k myšlence na eutanázii, která je v Kolumbii za výjimečných okolností přípustná. Za papežem podle vlastních slov přišla, aby mu vypověděla svou bolest a požádala o požehnání před posledním krokem. “Něco takového neuděláš”, reagoval papež po vyslechnutí jejího příběhu a dodal: “Jsi statečná a také krásná”.

“Papež mne objal a to byl pro mne velký dar”, řekla Consuelo Cordobová po setkání na apoštolské nunciatuře několika kolumbijským médiím. “Nyní chci žít, protože se stal zázrak a Bůh do mého života vnesl něco velikého”. S úsměvem pak doplnila: “Ať už mne lékař se smrtící injekcí nečeká, může si ji připravit pro někoho jiného.”

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.