Petrův nástupce přijal biskupy Hondurasu

4.9.2017 

Petrův nástupce se dnes dopoledne setkal s desetičlennou biskupskou konferencí Hondurasu vedenou kardinálem Oscar Andrés Rodríguez Maradiagou v rámci jejich návštěvy ad limina apostolorum a jako vždy při těchto kanonických příležitostech s nimi neformálně hodinu a půl rozmlouval. Kardinál Maradiaga, který je koordinátorem Rady devíti kardinálů pracujících na reformě římské kurie, řekl v souvislosti s nadcházející apoštolskou cestou papeže Františka do Kolumbie:

Mám za to, že tato cesta je velice důležitá pro celou Latinskou Ameriku, poněvadž Kolumbie je obrovská země, má v ní od svého založení sídlo Rada latinskoamerických episkopátů (CELAM) a je proto jakýmsi opěrným bodem všech biskupů tohoto regionu. Cesta je důležitá také proto, že papež vždycky dokázal stavět mosty a cílem jeho nynějšího pobytu je posílit mírový proces v kolumbijském národě. Pokládám rovněž za významné, že se Svatý otec bude moci setkat s pozůstalými po obětech tamější vleklé občanské války, poněvadž právě tyto rány jsou jedním z největších problémů. Domnívám se, že tímto způsobem – papežovou mediací, jeho slovy a gesty – bude možné započít proces hojení oněch ran. Podle mého názoru je třeba rozvinout tamější potenciál víry, zejména skrze evangelizaci lidovou zbožností, která je silou Latinské Ameriky. Takto je třeba přemáhat korupci i obchod s drogami a podobné věci.

Řekl kardinál Maradiaga, předseda honduraské biskupské konference, která se dnes v rámci kanonické návštěvy ad liminia setkala s Petrovým nástupcem.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.