Papež: V eucharistii znovu prožíváme tajemství kříže

3.9.2017 

V Římě letní horka ještě docela nepominula, přesto však před polednem přišlo na Svatopetrské náměstí asi 10 tisíc lidí, aby si vyslechli pravidelnou nedělní promluvu Petrova nástupce před mariánskou modlitbou Anděl Páně. Papež František vyložil dnešní evangelium (Mt 16,21-27) které líčí, jak Petr reagoval na Ježíšovu předpověď ukřižování a vzkříšení. Svůj pak výklad zakončil takto:

Ve slavení eucharistie znovu prožíváme tajemství kříže; nejenom si připomínáme, nýbrž konáme památku výkupné Oběti, v níž Boží Syn cele ztrácí sám Sebe, aby se znovu nalezl a tak nalezl i nás, kteří jsme byli ztraceni, spolu se všemi tvory. Pokaždé, účastníme-li se mše svaté, sděluje se nám láska ukřižovaného a vzkříšeného Krista v pokrmu a nápoji, abychom Jej mohli každodenně následovat na cestě konkrétní služby bratřím.
Nejsvětější Maria, která následovala Ježíše až na Kalvárii, ať provází také nás a pomáhá nám nemít strach před křížem, na kterém je přibit Ježíš, nikoli bez Ježíše, tedy před Ježíšovým křížem, utrpením z lásky k Bohu a bratřím, protože toto utrpení skrze Kristovu milost plodí vzkříšení.

PLNÉ ZNĚNÍ papežovy promluvy před Angelus je ZDE

Po hlavní promluvě a modlitbě Anděl Páně obrátil papež pozornost ke světovému dění:

Chci znovu vyjádřit blízkost obyvatelům Jižní Asie, kteří nadále strádají v důsledku povodní, a také projevit svoji hlubokou účast na utrpení obyvatel Texasu a Louisiany postižených hurikánem a obrovskými záplavami, které připravily mnoho lidí o život, tisíce lidí donutily k útěku a způsobily nezměrné škody. Prosím Nejsvětější Marii, Těšitelku zarmoucených, aby vyprosila u Pána milost útěchy těmto našim těžce zkoušeným bratřím.

Potom Petrův nástupce zareagoval na transparenty s nápisem „Šťastnou cestu!“, s nimiž jej dnes přišli věřící pozdravit na jeho poslední veřejné vystoupení před středeční apoštolskou cestou do Kolumbie, a poděkoval jim za jejich přání.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.