Petrův nástupce navštíví Myanmar a Bangladéš

28.8.2017 

Dnes byl tiskovým střediskem Svatého stolce zveřejněn termín další zahraniční cesty papeže Františka, který přijal pozvání státních představitelů i tamějších biskupů, a ve dnech 27. až 30. listopadu navštíví Myanmar (Barma), konkrétně města Rangún a Nay Pyi Taw, a následně se ve dnech 30. listopadu až 2. prosince vydá do Bangladéše, kde navštíví hlavní město Dhaku. Podrobnější program bude publikován později. Prozatím jsou známa loga a motta obou návštěv.

Barvy duhy Myanmarské vlajky na logu cesty naznačují multietnický charakter země, kde žije 8 velkých kmenů a 135 etnických skupin, a spolu s barvami vatikánské vlajky vytvářejí obrys srdce, jež symbolizuje lásku jako téma spojující křesťanství s buddhismem, jehož stoupenci v této zemi se 60 miliony obyvatel tvoří velkou většinu (89%). Fotka papeže s holubicí míru odkazuje na motto cesty: „Láska a pokoj“.

Následná návštěva Bangladéše má jako motto „Harmonie a pokoj“. Na jejím logu je silueta holubice, v níž je umístěn kříž a leknín, který je národní květinou, symbolizující život a naději. Barvy bangladéšské a vatikánské vlajky, vytvářející společně obrys holubice, připomínají dlouholeté přátelství mezi oběma státy. Vatikán totiž v roce 1971 jako první uznal nezávislost této země, jejichž 170 milionů obyvatel je převážně muslimského vyznání (89%).

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.