Papež: Loďku církve nezachraňuje odvaha a kvalita její osádky, nýbrž víra v Krista

13.8.2017 

Asi pět tisíc lidí přišlo dnes před polednem ve více než třicetistupňovém vedru na Svatopetrské náměstí vyslechnout si pravidelnou promluvu Svatého otce před mariánskou modlitbou Anděl Páně. Papež František podal výklad nedělního evangelia (Mt14,22-33) o Ježíšově chůzi po vodě a v samotném závěru řekl:

Tato epizoda je v každé době překrásným obrazem církve: loďky, která během plavby musí čelit protivětru a bouřím hrozících, že ji převrátí. To co ji zachraňuje, není odvaha a kvalita její osádky. Zárukou proti ztroskotání je víra v Krista a v Jeho slovo. Toto je záruka: víra v Ježíše a v Jeho slovo. Na této lodi jsme v bezpečí, navzdory svým ubohostem a slabostem, zejména když poklekáme a klaníme se Pánu jako učedníci, kteří se nakonec „klaněli a říkali: »Jsi opravdu Boží Syn«“ (Mt 14, 33). Jak je krásné říkat Ježíšovi tato slova: „Jsi opravdu Boží Syn!“ Řekneme to všichni společně? – Jsi opravdu Boží syn (opakují přítomní).
Panna Maria ať nám pomáhá vytrvat pevně ve víře, abychom obstáli v životních bouřích, zůstali na palubě loďky církve a odmítali pokušení nastoupit na lákavé, ale nebezpečné čluny ideologií, mód a sloganů.

PLNÉ ZNĚNÍ papežovy promluvy před mariánskou modlitbou Angelus je ZDE

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.