Bude Světové setkání mládeže v roce 2022 v Praze?

11.8.2017 

Pražský arcibiskup, kardinál Dominik Duka, nabídl písemně jménem České biskupské konference Svatému stolci pořadatelství Světového setkání mládeže s papežem v roce 2022, tedy po setkání, které se bude konat za dva roky v Panamě. Tehdy bude totiž s pořadatelstvím opět na řadě Evropa. Biskupové o tom již diskutovali s představiteli vlády České republiky, která tuto možnost bude zvažovat. Otec Jan Balík, ředitel Sekce pro mládež při ČBK, v souvislosti s tím odpověděl polské redakci Vatikánského rozhlasu:

Pracovníci bývalé Papežské rady pro laiky a nyní úřadu pro rodinu, laiky a život si váží naší práce s mládeží, a návrh, zda bychom nechtěli pořádat Světové dny mládeže, padl dokonce od nich. Naši biskupové rozhodli, že to zkusí. Uvidíme, jak rozhodne Svatý otec. Začali jsme jednat na různých úrovních: s pražským magistrátem, parlamentem, vládou a prezidentem České republiky a všude nacházíme otevřené dveře, což nás velmi těší. Myslíme, že je to zvládnutelné. A třebaže česká společnost není většinově katolická, je tady mnoho lidí dobré vůle, o čemž jsme se přesvědčili během setkání pořádané komunitou Taizé, kdy pomáhali věřící i nevěřící. Spoléháme tedy na vnitřní otevřenost našich krajanů.

Říká o. Jan Balík, ředitel Sekce pro mládež při České biskupské konferenci v souvislosti s návrhem, aby se Světové setkání mládeže s papežem v roce 2022 konalo v Praze.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.