Papež poděkoval za podporu řeckým katolickým biskupům

8.8.2017 

Časopis řeholní kongregace dehoniánů Settimana News zveřejnil list, ve kterém papež František koncem minulého měsíce (24. 7.) odpověděl předsedovi řeckého katolického episkopátu, athénskému arcibiskupovi Sevastianovi Rossolatovi (foto), jenž se písemně spolu s dalšími katolickými biskupy Řecka obrátili na papeže. Ve svém dopise z 11. července t.r. vyjádřili své dojmy z četby „po internetu kolujících projevů nepřízně vůči výkonu petrovské služby, a to i od těch, kteří by měli být papežovými spolupracovníky. Myslíme na vaši ctěnou osobu – napsali řečtí biskupové – a na bolest, kterou vám působí všechen tento odpor vůči slovu pastýře všeobecné církve, jakož i nesoulad s linií, která by se měla stát pastoračním postojem celé církve, protože je hluboce proniknuta evangelním duchem.“

Papež František ve své odpovědi děkuje „za zdvořilý dopis, kterým arcibiskup Rossolatus a ostatní katoličtí biskupové Řecka vyjádřili svůj podiv nad postojem, který zaujímají někteří muži církve,“ vůči Petrovu nástupci a „vyjadřili svoje sympatie a hlubokou duchovní blízkost, kterou lze ve vztahu k papeži vnímat také mezi lidem. Děkuji vám a dalším spolubratrům biskupům – čteme dále v papežově odpovědi – za toto starostlivé gesto, kterého si hluboce vážím jakožto znamení upřímného přilnutí k mojí službě Nástupce apoštola Petra a církevnímu společenství. Prosím vás, abyste nadále setrvali v modlitbě za mne a za moje spolupracovníky z římské kurie, aby síla a radost Ducha svatého stále vedly církev, povolanou ukazovat nepřetržitě, že cílem každé církevní skutečnosti i kanonického práva je salus animarum,“ tedy spása duší.
V závěru listu papež František opětuje pozdravy a bratrské sympatie a ze srdce žehná všem katolickým biskupům Řecka i těm, kdo jsou svěřeni do jejich pastorační péče.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.