Znovuobjevovat smírné a obrodné ztišení v modlitbě

6.8.2017 

Promluva papeže před modlitbou Anděl Páně, nám. sv. Petra

Drazí bratři a sestry, dobrý den!
Na tuto neděli připadá liturgický svátek Proměnění Páně. Dnešní evangelium (Mt 17,1-9) podává, jak se apoštolové Petr, Jakub a Jan stali svědky této mimořádné události. Ježíš je vzal s sebou a „vyvedl na vysokou horu“ (v. 1), a když se modlil, Jeho tvář se změnila, zazářila jako slunce a Jeho oděv zbělel jako světlo. Pak se ukázali Mojžíš a Eliáš a rozmlouvali s Ním. Tehdy Petr Ježíšovi řekl: „Pane, je dobře, že jsme tady. Chceš-li postavím tu tři stany: jeden tobě, jeden Mojžíšovi a jeden Eliášovi“ (v.4). Ještě než domluvil, zastínil je světlý oblak.

Událost Proměnění Páně podává poselství naděje – budeme s Ním i my - a vybízí nás k setkání s Ježíšem a ke službě bratřím.
Výstup učedníků na horu Tábor nás přivádí k zamyšlení, jak je důležité odloučit se od mondénních věcí, abychom se mohli ubírat vzhůru a rozjímat o Ježíšovi. Je třeba se disponovat k pozornému a usebranému naslouchání Krista, Syna milovaného Otcem, vyhledáváním důvěrných momentů k modlitbě umožňující chápavě a radostně přijímat Boží Slovo. Na tomto duchovním výstupu a odstupu od mondénních věcí jsme povoláni znovuobjevit smírné a obrodné mlčení při meditování o evangeliu, při čtení Bible, jež nás přivádí k cíli, který oplývá krásou, jasem a radostí. Když mlčky setrváváme s Biblí v ruce, začínáme vnímat tuto vnitřní krásu, tuto radost, kterou v nás rodí Boží Slovo. Z tohoto hlediska je letní doba prozřetelnostní chvílí pro růst naší snahy hledat Pána a setkávat se s Ním. V tomto období jsou studenti volní od svých školních povinností a mnohé rodiny mají dovolenou. Je důležité, abychom ve chvílích odpočinku a odstupu od každodenních starostí mohli obnovit své duchovní i tělesné síly a prohloubit své duchovní putování.

Na závěr své podivuhodné zkušenosti pak učedníci s očima a srdci proměněnýma setkáním s Pánem sestoupili z hory (srov. v. 9). Na tuto cestu se můžeme vydat rovněž. Stále živější znouvobjevování Ježíše není samoúčelné, ale přivádí nás k „sestupu z hory“, abychom se - znovu nabití silou božského Ducha – rozhodli činit nové kroky k autentickému obrácení a nepřetržitému dosvědčování lásky jakožto zákona každodenního života. Proměněni Kristovou přítomností a vřelostí Jeho slova budeme konkrétním znamením oživující lásky Boha ke všem svým bratřím, zejména trpícím, osamoceným a opuštěným, nemocným a mnoha mužům a ženám, kteří jsou v různých částech světa deptáni nespravedlností, zvůlí a násilím.

Při Proměnění bylo slyšet hlas nebeského Otce, který řekl: „To je můj milovaný Syn. Toho poslouchejte!“ (v.5). Pohleďme na Marii, Naslouchající Pannu, neustále připravenou přijmout a střežit v srdci každé slovo svého božského Syna (srov. Lk 1,51). Kéž nám naše nebeská Matka a Matka Boží pomáhá vstupovat do souladu s Božím Slovem, aby se Kristus stal světlem a vůdcem celého našeho života. Svěřme Jí prázdninový čas každého, aby byl klidný a blahodárný, ale především léto těch, kteří dovolenou mít nemohou, protože jim brání věk, zdravotní či pracovní důvody, ekonomická omezení či jiné problémy, aby i pro ně byl přesto časem odpočinku prostoupeným přátelskými setkáními a radostnými chvílemi.

Přeložil Milan Glaser

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.