Papež František podpořil FAO a Jižní Súdán

21.7.2017 

Papež František věnoval částku 25 tisíc euro na pomoc obyvatelstvu východní Afriky, které se potýká s hladomorem a potravinovou nejistotou. Jak prohlásil, jde o symbolický příspěvek do programu Organizaci OSN pro výživu a zemědělství (FAO), který zemědělským rodinám poskytuje osivo v oblastech stižených suchem a ozbrojenými konflikty. Mons. Fernando Chica Arellano, stálý pozorovatel Svatého stolce v římském sídle této instituce, napsal jejímu generálnímu řediteli, Josému Grazianovi da Silva, že tak papež František navazuje na své poselství z 3. července. V listě tehdy informoval o svém budoucím daru a zároveň vyzýval vlády k obdobným solidárním gestům. Dodejme, že v pěti zemích východní Afriky – Somálsku, Etiopii, Keni, Tanzánii a Ugandě – potřebuje potravinovou pomoc 16 milionů lidí. Jejich počet vzrostl od konce loňského roku o 30 procent. V Jižním Súdánu dosud zápasí 6 milionů lidí o každodenní přežití.

Právě této zemi věnoval papež podstatně hmatatelnější částku půl milionu dolarů v rámci podpůrných projektů, které v červnu představil kardinál Peter Turkson, prefekt Úřadu pro službu integrálnímu lidskému rozvoji. Jak stojí v děkovném listě předsedy Jihosúdánské biskupské konference, o kterém informuje dnešní L´Osservatore Romano, „peníze byly předány do schopných a důvěryhodných rukou našich misionářů“.

Mons. Eduard Hiiboro Kussala míní zejména komboniánské řeholnice, které papežův dar využijí ve dvou nemocnicích v Nzara a Wau. Další část peněz převzala místní Charita, která zakoupí osivo a nářadí pro více než dva tisíce jihosúdánských rodin. Konečně třetí díl papežovy peněžité podpory putuje do pedagogické vysoké školy v Yambio, kde se 124 studentů z různých jihosúdánských kmenů připravuje na práci v základních školách. Školu (Solidarity Teacher Training College) provozuje sdružení více než dvou set řeholních kongregací, Solidarity with Sud Sudan, které spolupracuje s místní církví a podléhá biskupské konferenci.

Jihosúdánští biskupové však papeži Františkovi neděkují pouze za hmotnou pomoc, nýbrž zejména za modlitbu, slova podpory, opakované výzvy k míru a upřímný úmysl navštívit tuto sužovanou zemi navzdory její obtížné situaci. „To vše obnovuje naši důvěru, posiluje v obraně důstojnosti každého člověka a v zápasu za posvátnost života, budování míru a podpoře nejpotřebnějších.“

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.