Kardinál Sandri o svém pobytu na východní Ukrajině

17.7.2017 

Prefekt Kongregace pro východní církve zakončil v neděli týdenní návštěvu východní Ukrajiny eucharistickou koncelebrací v mariánském poutní svatyni Zarvanica (foto). Byzanstkou liturgii slavil vrchní arcibiskup Kijeva, Svjatoslav Ševčuk. Vatikánskému rozhlasu se kardinál Leonardo Sandri svěřil se svými dojmy z této události:

Byl to mne vrcholný bod celého mého týdenního pobytu na Ukrajině. Přišel jsem na toto poutní místo s mnoha dojmy z cest po zdejším regionu, viděl jsem utrpení mnoha uprchlíků a setkal se s jejich přívětivostí a velkodušností. Účast na pouti, zvláště mladých byla obrovská a začala již sobotní vigilií ve svatyni Matky Boží. Celou noc se tam zpovídalo. Skrze Marii k Ježíši, jak se říká. Bylo pro mne nejkrásnějším možným zakončením zdejší návštěvy, že jsem se mohl účastnit spolu s celou řecko-katolickou církví a věřícími této pouti, kterou sledovali věřící i prostřednictvím televize a radia. Mohl jsem si tak trochu osahat budoucnost této milované země, která jak doufáme bude pokojná a svorná.

A jaká je bilance této pastorační návštěvy?

Bilance je pro mne velice pozitivní. Cestoval jsem v doprovodu arcibiskupa Ševčuka a zdejšího nuncia Gugerottiho. Měl jsem tak větší jistotu při pohybu v této zemi s několika křesťanskými rity, abych byl vždycky na té správné vlně. Klima, které jsem zde našel, je plné naděje. Ukrajina žije v pokoji, bezpečí a chce žít ve svornosti a prosperitě. Při všech příležitostech byli přítomni také biskupové latinského ritu. Domnívám se a doufám, že moje návštěva posloužila růstu společenství s Bohem a mezi bratry všech církví a mohli jsme tak dosvědčovat evangelium, Kristovu milost a posvěcení.

Říká kardinál Sandri o svoji dnes ukončené návštěvě východní Ukrajiny.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.