Sýrie je zničená a ekonomicky paralyzovaná země

14.7.2017 

Aleppo: Válka proti Sýrii pokračuje. Turecká armáda na severu země zaútočila na syrské Kurdy, kteří zneškodnili průzkumné drony turecké armády. Aleppo je ostřelováno a bombardováno. Tamější farář otec Ibrahim Alsabagh v rozhovoru pro Vatikánský rozhlas k situaci poznamenává:

Život lidí je tu obtížný. Životní náklady se stále zvyšují, lidé se dívají kolem sebe a ptají se: Je už konec války nebo ne? Dostane znovu šanci život?

Útočí opět tzv. islámský stát?

Opravdu nevíme. Slyšíme hřmot a vidíme účinky, ale nechápeme. Někdy se říká, že jde o tzv. islámský stát, jindy, že jsou to jiná uskupení. My stále usilujeme o smíření a dialog... snažíme se podávat ruku, abychom lokálně vytvářeli pokoj s jednou i s druhou stranou.

Vracejí se někteří Syřané?

Od počátku letošního roku se vrátilo 18 rodin. Další se prý chystají přijít. Když se jich ptáme proč, odpovídají: slyšeli jsme, že církev poskytuje pomoc a povzbuzuje. Návrat těchto rodin je znamení naděje a máme z toho rádost. Jsou zde však i takoví, kteří se chystají odejít. Některé rodiny jsou totiž rozděleny, část je v Evropě a část tady. Proto někteří myslí na odchod.

Jaká situace v Sýrii všeobecně?

Je to roztříštěná, zničená země. Neexistují služby jako jsou dodávky vody a elektřiny. Je málo pracovních příležitostí. Během ramadánu se čekalo oživení, ale nepřišlo. Jediný obchod, který tu existuje je ten s potravinami, také proto, že my, tedy církev nakolik můžeme nakupujeme všechno a distribujeme. Sýrie je raněná a ekonomicky paralyzovaná země, která začíná být trhem naprosto závislým na zahraničí. Pokračuje také značná devalvace syrské libry. Lidé se snaží hledět do budoucnosti, která však z lidského hlediska není vidět.

Říká syrský františkán Ibrahim Alsabagh, farář v Aleppu. Připomeňme, že Sýrie je nadále podrobena embargu ze strany Evropské unie, která syrskému obyvatelstvu neposkytuje žádnou pomoc.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.