Kardinál Onaiyekan: Bojíte islamizace? Jděte christianizovat!

4.7.2017 

„Nikdo vás nemůže islamizovat, pokud vy nebudete souhlasit se svou islamizací,“ řekl ve svém nedělním kázání nigerijský kardinál John Onaiyekan. Arcibiskup Abuji mluvil na téma poplašných hlasů o plánech na islamizaci země. „I kdyby někdo tyto plány měl, má na ně plné právo. Stejně tak jako já mám právo christianizovat celou Nigérii. Odpověď nenajdeme ve stížnostech a lamentacích. Povstaňte jako muži a jděte christianizovat Nigérii,“ kázal kardinál Onaiyekan při nědělní liturgii ve farním kostele P. Marie Ustavičné pomoci, kde udílel biřmování.

„Pokud nejste připraveni vstát a nést Kříž, jste na pokraji ztráty své víry; pokud nechcete přijít o své výhody pro Krista, nezasloužíte si nazývat se křesťany,“ pokračoval nigerijský kardinál. Jak dále vysvětlil, nikdo nepřivede národ ke Kristu vyhledáváním vlastní prosperity a materiálních výhod. „Národ christianizujete, když jste připraveni stát na straně pravdy, hlásat evangelium, nést Kříž a následovat Pána Ježíše,“ hlásal biřmovancům kardinál Onayekan.

Připomeňme, že Nigérie je se svými 186 miliony obyvatel nejlidnatějším státem Afriky. Počet muslimů a křesťanů je podle statistik téměř vyrovnaný, vyznavači sunnitského islámu převažují asi o dva procentní body. Zároveň je také zemí, ze které v posledních měsících přichází italskou cestou nejvíce emigrantů.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.