Papež Františekk FAO: příčinou hladu je lhostejnost mnohých a sobectví několika málo jedinců

3.7.2017 

Vatikán. Papež František navštíví římské sídlo Organizace pro výživu a zemědělství (FAO) 16. října letošního roku. Oznámil to prostřednictvím vatikánského státního sekretáře, který se dnes zúčastnil inaugurační ceremonie 40. plenární konference této agentury OSN. Kardinál Pietro Parolin přednesl poselství Svatého otce. Papež František v něm vyjadřuje politování nad tím, že se nemůže probíhajícího zasedání osobně zúčastnit.

„Svatý stolec zblízka sleduje práci mezinárodní komunity a chce napomáhat jejímu úsilí nejen v teoretickém vytyčování a rozvoji cílů jako spíše ve skutečném vykořenění hladu a podvýživy,“ píše papež. „Všichni si uvědomujeme, že úmysl zajistit každému jeho či její vezdejší chléb nepostačuje. Spíše je potřeba uznat, že na něj mají všichni právo, a proto k němu musí mít přístup,“ pokračuje František. Důvody proč vytyčené cíle zůstávají vzdáleny spatřuje v nedostatku solidarity a v jiných prioritách mezinárodních aktivit. Když situace v některé zemi nedovoluje poskytnout obyvatelstvu dostatečnou výživu, FAO a další mezivládní instituce „by měly být schopné zasáhnout a provést příslušnou solidární akci“. „Vzhledem k tomu, že dobra, která nám Bůh Stvořitel svěřil, patří všem, je naléhavě zapotřebí, aby se solidarita stala kritériem inspirujícím veškeré formy spolupráce v mezinárodních vztazích,“ připomněl papež František maximu sociálního učení církve.

Neutěšený obraz, jaký skýtá současná světová situace nesmí být pouze důvodem k obavám či rezignaci. Je třeba si uvědomit, že hlad a podvýživa nejsou pouze přirozeným či strukturálním jevem v určitých oblastech, nýbrž jsou výsledkem složitější situace nedostatečného rozvoje zapříčiněné lhostejností mnohých nebo sobectvím některých jedinců. „Války, projevy terorismu či násilné přesídlování, které stále více spojenému úsilí brání nebo jej přinejmenším silně podmiňují, nejsou nevyhnutelné, nýbrž jsou důsledkem konkrétních rozhodnutí,“ obrací se papež ke svědomí těch, kdo pragmaticky rozhodují o osudech celých národů. Jak dodává, máme co do činění se složitým mechanismem, jehož důsledky padají na ty nejzranitelnější. Podobně také svobodná a vědomá rozhodnutí určují, jaká pomoc připadne nejchudším zemím.

Papež František se proto rozhodl symbolicky přispět na program FAO zajišťující osivo pro rodiny v zemědělských oblastech poznamenaných důsledky konfliktů a obdobím sucha. Jak dodal, jde o gesto chce povzbudit jednotlivé vlády a je pouze dodatkem k práci církve pro chudé, kterou vykonává ve shodě se svým posláním.

Papež František v závěru konstatoval, že rozvojovou agendu 2030 s jejím cílem zajistit potravinovou bezpečnost nesmí být už více odkládána. K jejímu naplnění je ovšem zapotřebí široké a autentické solidarity, dodal papež František s konstatováním, že jde o skutečně velkou výzvu stojící před FAO a Institucemi mezinárodní komunity - výzvu, v jejímž prosazování stojí církev v první linii.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.