Papež František přijal nizozemský královský pár

22.6.2017 

Státní návštěvu u Svatého stolce dnes vykonal nizozemský královský pár – král Vilém Alexandr s chotí Máximou, která je argentinského původu. Hlavy nizozemské monarchie jsou v těchto dnech na státní návštěvě Italské republiky, během které zavítaly rovněž do Vatikánu v doprovodu některých členů vlády (ministra zahraničí Berta Koenderse a ministryně pro zahraniční obchod a mezinárodní spolupráci, Lilianne Ploumenové). Jak sdělilo vatikánské tiskové středisko, dnešní návštěva královského páru poukazuje na dobré dvoustranné vztahy mezi Nizozemským královstvím a Svatým stolcem. Její předehrou byla ranní zastávka v římském kostele fríské komunity poblíž Vatikánu, ve kterém se již od osmého století shromažďovali poutníci pocházející z Holandska. Královský pár zde přijal rektor kostela, mons. Hurkmans, který tu pro své krajany týdně slouží mši svatou v nizozemštině.

Po soukromé audienci s Petrovým nástupcem v Apoštolském paláci se nizozemský monarcha setkal s kardinálem státním sekretářem Pietrem Parolinem. Podle tiskového střediska Svatého stolce se papežská audience odehrávala v srdečné atmosféře a umožnila výměnu názorů na některá témata společného zájmu, jako jsou ochrana životního prostředí a boj s chudobou, včetně specifického přínosu katolické církve v těchto oblastech. Zvláštní pozornost byla věnována fenoménu migrace s důrazem na mírové soužití různých kultur. Dále se hovořilo o společném úsilí na podporu míru a globální bezpečnosti, zejména se zřetelem k některým konfliktním oblastem, sdělil Svatý stolec.

V závěru své návštěvy nizozemský královský pár převzal v Apoštolské knihovně z rukou generálního představeného Tovaryšstva Ježíšova, o. Artura Sosy Abascala, velitelskou hůl Viléma Oranžského, která byla dosud uchovávána v katalánském jezuitském klášteře v Sant Cugat a bude převezena do nizozemského národního vojenského muzea v Soesterbergu. Podle vatikánského tiskového sdělení se tímto gestem smíření poukazuje na současnou jednotu obou zemí i náboženství, po dlouhé cestě vedoucí od rivality, války a represí ke vzájemné úctě a podpoře míru a lidských práv.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.