Rusko-vatikánské sympózium o Ostpolitik

19.6.2017 

Ve dnech 20. a 21. června proběhne v Institutu světových dějin Ruské akademie věd sympózium na téma Vatikánská Ostpolitik, Sovětský svaz a Ruská pravoslavný církev. Dvanáct ruských historiků a jedenáct historiků z různých univerzit vyslaných Vatikánem se bude zabývat otázkami, které překračují akademickou půdu a chtějí vrhnout více světla na vztahy Vatikánu a ruské pravoslavné církve za minulého režimu

Moskevské sympózium navazuje na spolupráci Ruské akademie věd a Vatikánské historické akademie zahájené v devadesátých letech, jejímž plodem bylo v roce 1998 sympózium o kontaktech Svatého stolce a Ruska od pontifikátu Lva XIII. po Pia XI. (sborník vyšel ve Vatikánském knižním nakladatelství v roce 2002). Další práci historiků zablokovala obvinění z proselytismu a konflikt kolem ukrajinských uniatů, který vyústil ve vypovězení mnoha katolických misionářů z Ruska a zastavil většinu kulturních projektů.

Setkání papeže Františka s patriarchou Kirillem loni na Kubě zavdalo nový impuls k rozvoji katolicko-pravoslavných vztahů. Vatikánskou Ostpolitik ve vztahu k sovětskému Rusku se rozumí zejména spolupráce a rozvíjení vztahů mezi oběma státy pod vedením kardinála Agostina Casaroliho a pravoslavného metropolity Nikodéma. Tento pravoslavný metropolita Leningradu a duchovní učitel současného patriarchy Kirilla, který náhle zemřel během soukromé audience u papeže Jana Pavla I (5. září 1978), byl přesvědčen, že odluka církve od státu není v Sovětském svazu možná a že tedy pro dobro národa je jejich spolupráce nutná.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.