Kardinál Müller varoval před falešným papismem

7.6.2017 

Pravými přáteli papeže nejsou jeho pochlebovači, nýbrž ti, kdo s ním a s biskupy spolupracují na posilování víry – řekl kardinál Gerhard L. Müller při představování svojí knihy Raport o naději agentuře ACISTAMPA (foto). Prefekt Kongregace pro nauku víry varoval před falešným papismem založeným na světské eklesiologii, s níž Svatý otec zjevně nesouhlasí.

Překvapivé je to, jak někteří velcí protivníci Jana Pavla II. a Benedikta XVI., kteří kdysi podkopávali základy teologie, nyní konvertovali na jakýsi papismus, který mne velmi znepokojuje,“ přiznal kardinál Müller. Vysvětlil, že tito pochlebovači překvapivě jednají tak, jakoby každé papežovo slovo bylo neomylné. Papež ovšem není Mesiáš, nýbrž Kristův náměstek a Ježíšův služebník. A přestože v něm média vidí hvězdu, on od prvopočátku připomíná, že jeho úkolem je utvrzovat ve víře a lidé nemají tleskat jemu, nýbrž Ježíši.

Kardinál Müller také zdůraznil, že není dobře, když si lidé přečtou cosi o Františkovi, a pak se vypraví za biskupem či knězem, aby je poučovali, co říká Svatý otec. Pastýřem farnosti je totiž farář a diecéze biskup, v jednotě s papežem – připomíná prefekt Kongregace pro nauku víry. Pod vlivem médií se sice mnohé změnilo, ale podstatný je konkrétní život místní církve v jednotě s římským biskupem.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.