Biskup Hinder: Tragédii v Jemenu řídí skryté zájmy

6.6.2017 

Konflikt v Jemenu není zapomenutou válkou, jak někteří tvrdí, ale konfliktem zamlčeným kvůli skrytým zájmům – říká biskup Paul Hinder, apoštolský vikář pro Jižní Arábii. Zdůrazňuje, že jeho ukončení bude velmi obtížné, protože z něho bez rizika těží mnoho států. Biskup Hinder jmenuje jako příklad nejen sousední Saúdskou Arábii, přímo zapojenou do vojenských operací, ale také Irán, Čínu, Rusko nebo Spojené státy, které vydělávají na prodeji zbraní. Mezitím celé drama konfliktu však padá na civilní obyvatelstvo.

„V mnoha oblastech země panuje hlad. Závažné jsou také problémy s dodržováním hygieny, jejichž důsledkem je epidemie cholery, která rozsévá smrt v některých regionech. Lékařské služby jsou nedostatečné (foto). V této chvíli se zdá, že se podařilo epidemii omezit, ale ne docela. Přesné údaje neznáme, ale poslední zprávy, ke kterým jsem se dostal, mluví o stech tisících dětí bezprostředně ohrožených smrtí. Miliony obyvatel bojují o přežití. Problémem Jemenu je jeho odříznutí od světa. Doprava humanitární pomoci je obtížná. Sám nevím, jak si poradit s touto katastrofální situací. Nejlepším řešením by samozřejmě bylo ukončit válku, uvědomit si, jaké jsou základní potřeby lidí, kteří tam žijí a trpí. Ovšem ti, kdo mají na této válce zájem, žijí jinde.“

Biskup Hinder dodává, že dnes panuje velký informační zmatek ohledně toho, co se v Jemenu skutečně děje a jaké síly jsou v konfliktu angažované. Jedno však je jisté – říká představitel katolické církve v Jižní Arábii – zemi může zachránit jedině kompromis a dohoda všech stran konfliktu.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.