O riziku milosrdenství

5.6.2017 

Skutky milosrdentví nemají být almužnou kvůli ulehčení svědomí, nýbrž výrazem účasti na soužení druhých i za cenu vlastního rizika a nepohodlí – kázal Svatý otec při mši v kapli Domu sv. Marty v den liturgické památky svatého mučedníka Bonifáce, apoštola Německa.

Papež František si vzal za podnět první čtení z knihy Tobiáš (1,3; 2,1a-8) o životě deportovaných židů v Asýrii. Jeden z nich, spravedlivý Tobiáš, tajně pohřbívá svého krajana, přičemž riskuje svůj život, zakouší hluboký zármutek, ale i posměch okolí. Odtud pak odvíjí svoji reflexi nad 14 skutky tělesného a duchovního milosrdenství. „Prokazovat tyto skutky – vysvětloval papež – neznamená jenom rozdělit se o to, co mám, ale také soucítit.“

To znamená trpět s trpícím. Skutek milosrdenství se neprokazuje kvůli ulehčení vlastního svědomí, abych se vykonáním dobrého skutku uklidnil a sňal ze sebe nějakou tíhu. Nikoli. Je také výrazem sdílení bolesti toho druhého. Rozdělit se a soucítit – to obojí jde ruku v ruce. Milosrdný je ten, kdo dovede sdílet a mít soucit s problémy druhých. Odtud plyne otázka: umím se rozdělit? Jsem štědrý? Štědrá? A když vidím, že někdo trpí nebo má těžkosti, sužuje mne to také? Umím se vcítit do druhých? Do situace utrpení?

Židům, kteří byli deportováni do Asýrie, bylo zakazováno pohřbívat vlastní mrtvé. Sami za to mohli být usmrceni. Tobiáš však riskoval. „Prokazovat skutky milosrdenství – vyvozoval dále papež – znamená nejenom dělit se a soucítit, nýbrž také riskovat.“

Častokrát se riskuje. Pomysleme na Řím. Kolik lidí tady za války riskovalo, počínaje Piem XII. při ukrývání židů, aby nebyli zabiti či deportováni. Riskovali kůži. Zachraňování životů těchto lidí byl skutek milosrdenství. Bylo to riziko.

Potom papež poukázal ještě na další dva aspekty. „Kdo prokazuje skutky milosrdenství – řekl – může za to sklidit posměch druhých, jako se to stalo Tobiášovi, protože si prý počínal nerozumně, místo aby zachoval klid. A potom je tu druhý aspekt, totiž nepohodlí.

Prokazovat skutky milosrdenství je nepohodlné. Napadne mne např. že půjdu navštívit nemocného přítele, ale nechce se mi, protože bych si raději odpočal nebo se díval v poklidu na televizi. Prokazování skutků milosrdenství vždycky přináší nepohodlí. Obtěžují. Pán však kvůli nám snášel nepohodlí. Šel na kříž, aby nám daroval milosrdenství.

„Prokazovat milosrdenství - zdůraznil dále papež - dovede ten, kdo byl předtím sám zahrnut milosrdenstvím a kterému prokázal milosrdenství Pán. Pokud takové skutky děláme, pak proto, že se nad námi smiloval Pán. A pomysleme na svoje hříchy a pochybení a na to, jak nám Pán všechno odpustil. Odpustil nám všechno, prokázal nám milosrdenství. Jednejme stejně se svými bratry. Právě skutky milosrdenství nás připravují o sobectví a umožňují nám napodobovat Ježíše“ – končil papež František dnešní ranní kázání v kapli Domu sv. Marty.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.