Kardinál Müller: člověk potřebuje naději, optimismus nestačí

2.6.2017 

Ve světě chybí naděje, trocha momentálního optimismu nestačí – řekl kardinál Gerhard Ludwig Müller během prezentace italské verze své knihy „Raport o naději“ (Indagine sulla speranza, Cantagalli, 2017; španělský originál Informe sobre la esperanza, BAC, Madrid 2016). Knižní rozhovor, jehož titul je parafrází slavného „Raportu o víře“ kardinála Ratzingera z roku 1985, vedl s prefektem Kongregace pro nauku víry Carlos Granados, ředitel madridského nakladatelství Biblioteca de Autores Cristianos:

„Tato kniha je zkoumáním křesťanské situace v dnešním světě v perspektivě naděje. Ve světě totiž panuje nihilismus. Není v něm mnoho naděje, pouze jakýsi optimismus pro nejbližší chvíle, ale člověk potřebuje naději provždy, naději směřující do věčnosti. Jedině Bůh může spasit svět a církev přináší svědectví o této Boží síle,“ říká kardinál Müller.

Stále vzácněji narazíte na člověka, který je odvážný ve smyslu koherence, člověk dnes trpí dvojakostí toho, co říká a co dělá, a toho, co si myslí a v co věří. A to se podepisuje na důvěryhodnosti, která je pro církev zásadní:

„Důvěryhodnost v jednání církve je velmi důležitá, lze ji téměř považovat za nástroj víry, která je Božím darem přicházejícím skrze Ducha svatého. Církev je společenství lidí, ale ve své podstatě pochází od Boha. Církev je Tělem Ježíše Krista. Její lidská struktura, důvěryhodnost těchto lidí, musí sloužit víře, je téměř jakousi nádobou vztahu mezi lidmi a Bohem.“

Zdůraznil prefekt Kongregace pro nauku víry, kardinál Gerhard L. Müller, při prezentaci italského vydání svého knižního rozhovoru na Papežské univerzitě Santa Croce.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.