Belgičtí biskupové proti veškerým formám eutanazie

24.5.2017 

Odpovědí na utrpení psychicky nemocných lidí, kteří jsou v terminálním stádiu, musí být blízkost a zajištění paliativní péče, nikoliv jejich odhození. Píší o tom belgičtí biskupové v prohlášení, jímž absolutně odmítají veškeré formy eutanazie, která je v této zemi legální i pro lidi trpící psychickou poruchou. Oficiální stanovisko episkopátu bylo očekáváno od chvíle, kdy před více než třemi týdny kongregace Bratří milosrdné lásky povolila provádění eutanazie ve svých nemocnicích.

Tato belgická kongregace (Frères de la Charité de Gand), založená v roce 1807 v Gentu, vede v Belgii pět psychiatrických klinik, které mají pět tisíc pacientů. Rozhodnutí svých belgických spolubratří odsoudil generální představený kongregace. Už na konci dubna prohlásil, že je v rozporu s řádovým charismatem, označil je za nepřípustné a vybídl biskupy k zaujetí jasného stanoviska. Belgický episkopát ve svém prohlášení nyní píše, že si uvědomuje, jak obtížný a delikátní úkol leží na těch, kdo pečují o psychicky nemocné v terminálním stádiu. „I s vědomím nesmírného psychického utrpení i toho, že daný člověk může prožívat drama a nevidět perspektivy, potvrzujeme rozhodné odmítnutí veškerých forem eutanazie,“ píší belgičtí biskupové.

Biskupové dále zdůrazňují, že nejen křesťané, ale celá společnost se musí konfrontovat s otázkou, co nás skutečně činí lidmi, v čem spočívá pravý pokrok a kde leží hranice, které nikomu není dovoleno překračovat, protože bychom tak podkopávaly základy naší společnosti. Vybízejí také, aby byl dialog ohledně konce života veden s velikou obezřetností.

Eutanazie byla v Belgii legalizována v roce 2002. Během uplynulých čtyř let počet jejích případů vzrostl o 41 procent. Už tři roky je tu legální také eutanazie nezletilých.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.