Papež: Náš Bůh není netečný

17.5.2017 

Na Svatopetrské náměstí dnes ráno přišlo přibližně 20 tisíc lidí, aby se účastnili pravidelné generální audience. V jejím úvodu dnes zaznělo čtení z Janova evangelia (Jan 20,15-18a), které popisuje Marii Magdalskou u prázdného hrobu a její setkání se Zmrtvýchvstalým Pánem. Tématem papežovy katecheze byla Marie Magdalská jakožto apoštolka naděje. V samotném jejím závěr papež František řekl:

Ježíš není někým, kdo se přizpůsobil světu a toleruje, že v něm přetrvávají smrt, zármutek, nenávist a morální zmar člověka... Náš Bůh není netečný. Náš Bůh – dovolím si říci – je snílek, který sní o transformaci světa a uskutečnil ji v mysteriu Vzkříšení.
Marie by chtěla svého Pána obejmout. On však nyní vystupuje k nebeskému Otci, zatímco ona je poslána nést tuto zvěst bratřím. A tak žena, která byla v moci zlého (srov.
Lk 8,2), než potkala Ježíše, se nyní stala apoštolkou nové a té největší naděje. Její přímluva ať pomáhá také nám prožívat tuto zkušenost: v pláči a opuštěnosti slyšet Zmrtvýchvstalého Ježíše, který nás volá jménem, a se srdcem naplněným radostí jít a zvěstovat: „Viděla jsem Pána“ (v.18). Změnil jsem život, protože jsem viděl Pána! Nyní jsem jiný než dříve, jsem někým jiným. Změnil jsem se, protože jsem viděl Pána. Toto je naše síla a toto je naše naděje.“.

PLNÉ ZNĚNÍ papežovy katecheze je ZDE

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.