Předmluva kardinála Parolina ke knize o Shahbázu Bháttím

2.5.2017 

„Nabízeli mu vysoké vládní funkce, pokud rezignuje na svůj boj za práva náboženských menšin. Odmítal je s tím, že chce sloužit Ježíši v obyčejném člověku,“ těmito slovy připomíná vatikánský státní sekretář Shahbáze Bháttího, který jako ministr pro záležitosti náboženských menšin v Pákistánu začal bojovat za změnu nespravedlivého zákona o tzv. rouhání proti Mohamedovi. V březnu roku 2011 jej zabili islámští fundamentalisté, mimo jiné proto, že se postavil na obranu neprávem odsouzené křesťanky Asie Bibi. Před rokem byl zahájen jeho beatifikační proces a nyní vyšla kniha napsaná jeho bratrem, pod titulem „Shahbáz. Hlas spravedlnosti“.

V úvodu publikace, která ukazuje nejen politické úspěchy, ale především duchovní cestu zavražděného ministra, kardinál Pietro Parolin zdůrazňuje, že od mládí hledal to, co lidi spojuje a nikoli to, co rozděluje. Staral se o nejubožejší, odmítnuté a pronásledované. Vatikánský státní sekretář připomněl slova, která Bháttí napsal ve své duchovní závěti: „Chci žít pro Krista a pro Něho zemřít“. Svědectví sepsané jeho bratrem je nejlepším dokladem toho, že tomuto odhodlání zůstal věrný až do konce. „Uvědomoval si, že jeho život je ohrožen, navzdory tomu však odvážně prosazoval mezináboženský dialog, zdůrazňoval nutnost výchovy mladých generací k naslouchání a otevřenosti pro jinak smýšlející lidi a také ke spravedlnosti a pokojnému soužití lidí různých náboženství,“ píše kardinál Parolin.
Poukazuje také na to, že kniha připomínající islamisty zavražděného katolického ministra nás vybízí, abychom nezapomínali na jeho misi ani na křesťany, zažívající v Pákistánu pronásledování a nespravedlnosti.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.