Koptský papež Teodor II. s radostí přivítá papeže Františka

21.4.2017 

„Církev žije a roste z trojice základů: potu, slz a krve,“ řekl koptský patriarcha Teodor II. (Tawadros) s odkazem na útoky, k nimž došlo na Květnou neděli v Tantě a v Alexandrii. Pro italskou katolickou agenturu SIR mluvil také o „ekumenismu krve“, spojujícím všechny Kristovy následovníky. Je to termín užívaný papežem Františkem, který navštíví Egypt na konci dubna. Patriarcha koptské pravoslavné církve mluvil o svých očekáváních spojených s návštěvou římského biskupa. Jak řekl, považuje Svatého otce za svědka pokoje a pravdy, který se na všech místech, kam příjde, stává mluvčím nejslabších a trpících. Jeho cesta je důležitá jako poselství celému světu o tom, že Egypt je nadále oázou bezpečí a pokoje, zdůraznil koptský patriarcha. Na vztahy mezi patriarchou Teodeorem II. a papežem Františkem se Vatikánský rozhlas zeptal koptského pravoslavného biskupa Barnaby el Soryanyho působícího v italském Turíně:

Nejprve to byl jen telefonický kontakt, potom napsal papež František dopis papeži Teodorovi, kde konstatuje, že je třeba pokračovat v nastoupené cestě bratrského dialogu. Papež Teodor pozval papeže Františka do Egypta již při své první návštěvě Říma (10. 5. 2013) před čtyřmi roky. A nyní toto pozvání přijal. Očekáváme tedy jeho návštěvu už čtyři roky s velkou radostí.

Ve světě vyvola velký ohlas, když koptská církev reagovala na atentáty spáchané proti účastníkům bohoslužeb, s naprostou absencí jakékoli zášti...

To je pravda. Jsme totiž křesťané a nesmíme nenávidět nikoho, třebaže to, co se stalo, je velice vážné. Máme se mít navzájem rádi. Víme, co je cílem tohoto atentátu. Chtějí zničit společenství, narušit vztahy s vládou a našimi muslimskými bratry. Dále musíme vidět také to, že když došlo k atentátu, nebyli jeho oběťmi pouze křesťané, nýbrž i muslimové. Strážníci, kteří hlídali katedrálu v Alexandrii, zemřeli. Je tedy sice pravdou, že atentát byl namířen proti nám křesťanům, ale jeho oběťmi se stali rovněž muslimové.

Říká koptský pravoslavný biskup Barnaba el Soryany.

Italská katolická agentura SIR mezitím přinesla zprávu o místě konání jediné bohoslužby papeže Františka v Káhiře. Petrův nástupce bude sloužit mši sv. na fotbalovém stadionu v Káhiře (foto) 29. dubna v 10h dopoledne. Nachází se na periferii města, které má více než 10 milionů obyvatel. Stadion má kapacitu 30 tisíc lidí. Organizátoři cesty nejprve vybrali mnohem menší stadion ve středu města, ale bylo nutné učinit změnu jednak z bezpečnostních důvodů, ale také proto, že počet zájemců o účast na papežské bohoslužbě stále stoupá.

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.