List papeže ke 200. výročí řeholní kongregace Bratří Maristů

20.4.2017 

Petrův nástupce napsal list generálnímu představenému řeholní kongregace Bratří Maristů (Institutum Fratrum Maristarum a Scholis anebo Institutum Parvulorum Fratrum Mariae- ve zkrátce F.M.S. či P.F.M.), Emilimu Turú Rofesovi, u příležitosti dvoustého výročí jejich založení a připravované generální kapituly, která se bude konat v září t.r. v Kolumbii. Tato laická kongregace působí v základních školách.
„Výchova je výrazem Boží dobroty a milosrdenství – píše papež František a cituje jejího zakladatele, francouzského kněze, sv. Marcellina Champagnata (1789-1840): „Výchova je pro dítě tím, čím je pro zemi obdělávání. Půda, která se neoře, byť by byla dobrá, ze sebe nemůže vydat nic jiného než plevel a křoviska.“ Úkolem každého vychovatele, jak podotýká papež, je „neustálé nasazení, což vyžaduje obětavost. Je to však také záležitost srdce a to jí dává vznešenost. A řeholník, který je vychovatelem, musí také kultivovat sebe sama. Musíte si uvědomovat, že pole, na kterém pracujete a které utváříte, je posvátné, a vidět v něm lásku a stopu Boží,“ píše mimo jiné papež František řeholní kongregaci, která čítá 4 a půl tisíc bratří a působí v 76 zemích všech světadílů.

Na webových stránkách maristů bylo publikováno interview s generálním představeným Emili Turú Rofesem, který se setkal s papežem Františke 10. dubna t.r. ve Vatikánu. Bratr Rofes vypráví, že s papežem mluvil o ohrožení laického povolání klerikalismem. Referoval rovněž o poděkování papeže Maristům za jejich nasazení na poli výchovy a základního vzdělávání. Papež obdivoval zejména jejich nasazení v Iráku a Sýrii.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.