Papež: Křesťanství je milost

19.4.2017 

Na Svatopetrské náměstí přišlo dnes ráno přibližně 20 tisíc lidí, aby se účastnili pravidelné generální audience. V jejím úvodu byl přečten úryvek z prvního listu Korinťanům (15, 1-5), kde apoštol Pavel vykládá radostnou zvěst, vedoucí ke spáse, a upozorňuje, že se jí věřící mají držet přesně tak, jak jim ji hlásal, jinak by uvěřili nadarmo. Svatý Pavel nejprve předesílá, že učí to, co sám přijal, že totiž „Kristus umřel ve shodě s Písmem za naše hříchy, že byl pohřben a že vstal z mrtvých třetího dne ve shodě s Písmem a ukázal se Petrovi a ostatním apoštolům“. Papež František mimo jiné řekl:

Pavel oslovuje své křesťany, vycházeje z nepopiratelné danosti, která není výsledkem reflexe někoho moudrého, nýbrž faktem, jednoduchým faktem, který zasáhl do života několika lidí. Odtud se rodí křesťanství, které není ideologií, ani filosofickým systémem, nýbrž cestou víry začínající od události dosvědčené prvními Ježíšovými učedníky. Pavel to shrnuje takto: Ježíš zemřel za naše hříchy, byl pohřben, třetího dne vstal z mrtvých a ukázal se Petrovi a potom Dvanácti (srov. 1 Kor 15, 3-5). Toto je fakt: zemřel, byl pohřben, vstal z mrtvých a ukázal se, to znamená, že Ježíš je živý! To je jádro křesťanského poselství.

Na jiném místě pak pokračoval:

Je krásné přemýšlet o tom, že křesťanství je v podstatě toto! Nejde ani tak o to, že my hledáme Boha – a popravdě řečeno dosti váhavě – nýbrž o to, že Bůh hledá nás. Ježíš nás vzal, uchvátil a získal, aby nás již nepustil. Křesťanství je milost, překvapení, a proto předpokládá srdce schopné úžasu. Srdce, jež je uzamčené a racionalistické, není schopné žasnout a není s to porozumět tomu, co je to křesťanství. Křesťanství je totiž milost, a tu lze vnímat, ba potkat jedině v úžasu setkání."

PLNÉ ZNĚNÍ papežovy katecheze ZDE

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.