Sto tisíc imámů proti terorismu

11.4.2017 

„V islámu není místo pro terorismus a extrémismus“, prohlásil Mohammed bin Naser Al Khujaim, jeden ze saúdskoarabských náboženských představitelů zodpovědných za mešity v Medíně a Mecce, který vystoupil na manifestaci v bangladéšském hlavním městě. Minulou sobotu (8.4.) prošel Dhákou více než stotisícový zástup imámů, kazatelů a islámských duchovních, kteří demonstrovali proti nové vlně terorismu, otřásající Bangladéšem. Průvod, o kterém informuje vatikánský deník L´Osservatore Romano, organizovala u příležitosti 40. výročí svého vzniku nadace Islamic Foundation, působící při ministerstvu pro náboženské otázky.

Manifestace se zúčastnila rovněž bangladéšská předsedkyně vlády Sheikh Hasinová, která přítomné vyzvala, aby „šířili pravé výchovné poselství islámu“. Jak zdůraznila, „islám nereprezentují takoví muslimové, kteří ve jménu džihádu zabíjejí jiné muslimy, protože islám nehlásá zabíjení druhých lidí“. Bangladéšská premiérka se obrátila na islámské země s výzvou, aby spojily síly v jediné kampani čelící terorismu. Zároveň s politováním konstatovala, že z terorismu nejvíce těží výrobci zbraní, avšak na úkor muslimské krve.

K apelu premiéry Hasinové se připojil generální ředitel zmíněné nadace (Islamic Foundation), Shameem Afzal, a dodal, že „islám neučí dobývání jiných zemí“. Obdobné mínění vyjádřili také další účastníci demonstrace – za všechny vatikánský list uvádí imáma Mahamuda Hassiana, který přislíbil, že vyslechnuté poselství přinese věřícím své mešity a svým učením zakročí proti extrémismu. Deník Svatého stolce doplňuje, že pouze před několika dny se velkým krveprolitím uzavřelo policejní obléhání sídla militantních islamistů v lokalitě Moulvibazar na severovýchodě Bangladéše. Sedm islámských extrémistů pravděpodobně patřilo ke skupině, která spáchala atentát v Dháce 1. července loňského roku. Před necelým měsícem (25.3.) v Bangladéši zemřel sebevražedný útočník, který se pokoušel s výbušninou vstoupit do prostor letiště v Dháce.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.