Arcibiskup Hoser: Největším zázrakem Medjugorje je individuální zpověď

7.4.2017 

Arcibiskup Hoser: Největším zázrakem Medjugorje je individuální zpověď Medjugorje. Lidé v Medjugorje otvírají srdce Bohu a přicházejí ke pramenům víry. Jakkoli je tam přivádí mariánská zbožnost, je to zároveň místo skutečně kristocentrického kultu. Arcibiskup Henryk Hoser o tom mluvil během setkání na závěr svého týdenního pobytu na tomto poutním místě v Bosně Hercegovině.
Jako osobní vyslanec papeže Františka se seznamoval s různými formami pastorace na tomto místě, vydal se na pěší pouť na Horu zjevení, setkal se s vizionáři a odsloužil mši svatou pro poutníky. Zdůraznil při ní, že největším „zázrakem“ Medjugorje je individuální zpověď, která je svátostí milosrdenství a zmrtvýchvstání.

„V dnešním velmi nepokojném světě se Medjugorje stává světlem a poselstvím pokoje,“ řekl papežský vizitátor během setkání s novináři. Poukázal na to, že každý rok přichází na toto místo 2,5 milionu lidí a od roku 1986, kdy se začaly vést statistiky, přistoupilo k přijímání více než 37 milionů poutníků. „Lidé na tomto místě zakoušejí přítomnost posvátna a otevírají se Bohu života,“ řekl arcibiskup Hoser. Jako nejdůležitější pastorační prvky jmenoval eucharistii, jež je v centru veškeré činnosti, hlásání Božího slova, adoraci Nejsvětější svátosti, růženec a individuální zpověď. „Jsou to věci, na které se ve Staré Evropě stále více zapomíná,“ poznamenal papežský vyslanec s tím, že díky nim poutníci přicházející do Medjugorje objevují význam vnitřního života a vztahu s Bohem. Připomněl zároveň „plodnost“ tohoto místa, která se odráží ve více 600 povoláních ke kněžskému a řeholnímu životu. Arcibiskup Hoser zdůraznil, že tam lze nepochybně mluvit o efektivní nové evangelizaci.

Papežský vyslanec opět zdůraznil, že jeho úkolem bylo prozkoumat pastorační situaci v Medjugorje, a nikoli vyjadřovat se k pravdivosti mariánských zjevení. Vybídl v této věci k trpělivosti a zdůraznil, že čím složitější je problém, tím více času církev potřebuje, aby podala definitivní odpověď. Poukázal mimo jiné na to, že za posledních 36 let bylo napočítáno více než 40 tisíc osobních zjevení. To je velice vysoké číslo, tím spíše, že se nepojí s jediným místem, jak tomu bylo například v Lurdech, nýbrž – jak to charakterizoval arcibiskup Hoser – „přesouvá se za vizionáři“. Dodal zároveň, že s důvěrou očekává výsledky práce komise Svatého stolce pro přezkoumání zjevení v Medjugorje a konečné papežovo rozhodnutí. Zdůraznil také význam titulu, jakým je poctěna P. Maria na tomto místě. „V situaci fragmentarizované třetí světové války se P. Maria Královna míru stává světlem pro současný svět pohroužený v temnotách,“ řekl papežský vizitátor v závěru svého pobytu v Medjugorje.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.