Arcibiskup Gallagher: V minulém roce církev zaslala do Sýrie 200 milionů dolarů

6.4.2017 

Vatikánský sekretář pro vztahy se státy, arcibiskup Paul R. Gallagher (foto), vystoupil včera v Bruselu na konferenci donátorů věnované budoucnosti Sýrie a celého blízkovýchodního regionu, která - jak vysvětlil - si klade za cíl „obnovit humanitární nasazení mezinárodní komunity, k němuž se zavázala loni v Londýně, a hledat nejlepší způsoby podpory pro trvalé politické řešení syrské krize“.

Svatý stolec vybízí k respektování mezinárodního humanitárního práva, zejména pokud jde o ochranu civilních obyvatel a jejich přístupu k nezbytné lékařské péči, zdůraznil vatikánský reprezentant a formuloval také obavy Svatého stolce ohledně zacházení s vězni a podmínek, v nichž žijí. Zopakoval rovněž apel papeže Františka na mezinárodní komunitu, kterým ji vybízí k serióznímu vyjednávání, jež by vedlo k definitivnímu ukončení tohoto konfliktu, a k respektu mezinárodního práva na všech stranách konfliktu, zejména pokud jde o ochranu civilistů a dostupnost humanitární pomoci.

„Svatý stolec si velice cení důrazu položeného touto konferencí donátorů na doručování humanitní pomoci na podporu příměří a politického řešení krize a připojuje svůj hlas k výzvám ve prospěch větší finanční pomoci pro vnitřní vysídlence, uprchlíky a komunity hostěné v sousedních zemích,“ řekl arcibiskup Gallagher a ujistil přítomné, že církev bude i v příštím roce pokračovat v humanitární asistenci.

V závěru šéf vatikánské diplomacie připomněl několik konkrétních údajů o pomoci zprostředkovávané církví. Jen v minulém roce věnoval Svatý stolec a katolická církev na podporu syrského obyvatelstva 200 milionů amerických dolarů, z níž čerpalo 4,6 milionů lidí. Uvedl rovněž, že tato pomoc byla určena všem lidem bez rozdílu náboženství, s ohledem na nejzranitelnější a nepotřebnější. Tento přístup dokládá také lednové otevření centra katolické charity v muslimské oblasti ve východní části Aleppa a projekt „Otevřené nemocnice“, jehož cílem je otevřít v Aleppu a Damašku katolické nemocnice pro místní obyvatelstvo a zejména pro chudé či jinak znevýhodněné lidi.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.