Papež na Zelený čtvrtek umyje nohy mafiánům spolupracujícím se spravedlností

6.4.2017 

Liturgii, zahajující velikonoční triduum – tedy mši na památku Večeře Páně na Zelený čtvrtek večer – bude papež František již potřetí sloužit v nápravném zařízení. Tentokrát zavítá do věznice v obci Paliano (foto) (okres Frosinone), která náleží do palestrinské diecéze a leží na jih od Říma, v srdci hornatého kraje Ciociaria (známého z Moraviovy Horalky). Trest si zde odpykávají někdejší příslušníci italských mafiózních organizací (mafie, camorra, ndrangheta, sacra corona unita aj.), kteří se rozhodli spolupracovat při soudním vyšetřování. Podle údajů italského Ministerstva spravedlnosti je to šedesát vězňů, převážně mužů, ze kterých čtyřicítka dochází na katechetická setkání a liturgii, slouženou vězeňským kaplanem, donem Luigim Paolettim. Vatikánský rozhlas jej požádal o první reakci:

“Bylo to překvapení – ještě teď jsem dojat. Vězni už léta žádali o to, aby za nimi papež přijel, a napsali proto mnoho dopisů o tom, jakou by jim to udělalo radost. Myslím, že přijetí bude mimořádné, protože vězni tohoto papeže milují a očekávají od něj slova útěchy jak pro sebe, tak pro své rodiny. Vězni vnímají papežovu empatii a soucit s lidmi, kteří chybovali, ale mají odvahu k novému začátku. Většina našich vězňů se vydala na velmi pomalou, dlouhou a namáhavou cestu, a proto jim skutečnost, že se někdo opravdu a lidsky zajímá o jejich situaci, dodává velkou naději.“

Uvedl vězeňský kaplan, o. Luigi Paoletti. Kromě profesionální a studijní formace mají vězni v Palianu možnost účastnit se sportovních a kulturních aktivit. Především se však zapojením do pracovních činností (pastevectví, zemedělství, keramická dílna, provoz pizzerie) připravují na život pod novou identitou. Někdejší vězni totiž po odpykání trestu vycházejí z věznice jako lidé, jejichž totožnost není známa ani řediteli nápravného zařízení, čímž se zvyšuje naděje na jejich volný pobyt na svobodě a zejména na ochranu jejich rodin.

Obřady Zeleného čtvrtku budou z pochopitelných důvodů probíhat v přísně soukromé formě a nebude je přenášet Vatikánský rozhlas ani televize. Dodejme, že ihned po nástupu na Petrův stolec, v březnu roku 2013, papež František na Zelený čtvrtek umyl nohy vězňům z římské věznice pro mladistvé. O rok později se vydal mezi osoby se zdravotním postižením do jednoho z římských pečovatelských domů nadace Dona Gnocchiho. Předloni papež navštívil římské hlavní vězení Rebibbia, jehož ženská věznice je největší v Itálii a Evropě vůbec, a v loňském roce se vypravil mezi uprchlíky a žadatele o azyl.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.