Papežovo poselství ke kampani za nenásilí v Chicagu

6.4.2017 

„Kráčet cestou pokoje není vždy snadné, je to však jediná pravá odpověd na násilí“ – píše papež František v listu chicagskému arcibiskupovi, kardinálu Cupichovi u příležitosti kampaně za nenásilí, kterou tato americká metropole vyhlásila u příležitosti 49. výročí vraždy Martina Luthera Kinga připadajícího na 4. dubna.

Petrův nástupce cituje tohoto baptistického kazatele a bojovníka za práva Afroameričanů, přesvědčeného „že lidstvo je povoláno v případě všech konfliktů rozvinout metodu odmítající pomstu, agresi a represi“. Papež označuje za „prorocká“ tato slova, která - jak dodává – vybízejí všechny lidi a zejména mladé, aby si uvědomovali, že kultura nenásilí není neuskutečnitelným snem, nýbrž cestou, která přinesla důležité výsledky. „Koherentní uplatňování nenásilí – pokračuje dopis – prolamovalo překážky, obvazovalo rány, uzdravovalo národy a může uzdravit rovněž Chicago“ - píše František kardinálu Cupichovi – „aby obyvatelé vašeho krásného města nikdy neztráceli naději, aby pracovali společně a stávali se tak strůjci pokoje, kteří příštím generacím ukazují pravou sílu lásky.“

Papež ve svém listu připomíná také oběti násilí a vyjadřuje blízkost jejich rodinám. „Jsem jim nablízku, soucítím s jejich bolestí a modlím se, aby mohly zakusit uzdravení a smíření skrze Boží milost.“ V závěru František dodává, že dosud „lidé různého etnického, ekonomického i sociálního původu trpí diskriminací, lhostejností, nespravedlností a násilí“ a vybízí k odmítnutí postoje, který pohlíží na celé skupiny lidí jako na „ty druhé“ a nedokáže je vidět jako bratry a sestry. Papež ujišťuje, že během velkopáteční Křížové cesty v Římě bude pamatovat na všechny, ty, kdo se stali obětí násilí.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.