Papež k událostem v Petrohradě a syrském Idlibu

5.4.2017 

Na Svatopetrském náměstí přišlo dnes po ránu asi 15 tisíc lidí, aby se účastnili generální audience Svatého otce. Sedmnáctá část cyklu katechezí věnovaných křesťanské naději byla dnes zahájena čtením z prvního listu sv. Petra (1 Petr 3,8-9.14-15), kde apoštol vybízí křesťany, aby byli stále připraveni obhájit se před každým, kdo se ptá po důvodech jejich naděje, avšak s jemností a skromností. Papež František ve své katechezi mimo jiné řekl:

Naději netřeba zdůvodňovat ani tak na teoretické rovině, tedy slovy, nýbrž především svědectvím života a to jak uvnitř křesťanské obce, tak navenek. Pokud Kristus vstal z mrtvých a přebývá mezi námi, v našem srdci, pak Mu musíme také umožnit, aby byl vidět, neskrývat Jej v sobě, ale nechat Jej, aby v nás působil. To znamená, že Pán Ježíš se musí stále více stávat naším vzorem, vzorem života a že se máme učit jednat tak, jako jednal On. Dělat to, co dělal Ježíš. Naděje, která v nás přebývá, tudíž nemůže zůstat skryta v nás, v našem srdci – taková naděje by byla chabá, kdyby neměla odvahu vyjít ven a dát se spatřit. Naše naděje, jak vysvítá z 33. Žalmu, citovaného Petrem, musí nutně sálat ven a mít ve vztahu k bližnímu vytříbenou a nezaměnitelnou formu jemnocitu, úcty a laskavosti, ba dokonce odpuštění vůči tomu, kdo nám působí zlo. Člověk, který nemá naději, nedovede odpustit, není s to poskytovat a mít útěchu z odpuštění. Ano, protože takto jednal Ježíš a nadále tak jedná skrze ty, kdo Mu dávají prostor ve svém srdci a životě, vědomi si toho, že zlo se nepřemáhá zlem, nýbrž pokorou, milosrdenstvím a mírností. Mafiáni si myslí, že zlo je možné přemoci zlem a proto se mstí a dopouštějí se mnoha věcí, o kterých všichni víme. Neznají totiž, co je to pokora, milosrdenství a mírnost. Proč? Protože mafiáni nemají naději. Přemýšlejte o tom.

PLNÉ ZNĚNÍ papežovy KATECHEZE je ZDE

V závěru generální audience papež obrátil pozornost k mezinárodnímu dění:

Myslím v této chvíli na těžký atentát, ke kterému došlo před pár dny v metru v Sankt Petěrburgu a který přinesl ztráty na životech a zděšení mezi lidmi. Božímu milosrdenství svěřuji ty, kdo tragicky zahynuli, a vyjadřuji svoji duchovní blízkost jejich příbuzným a všem, na které v důsledku této dramatické události dolehlo utrpení.
Sledujeme se zděšením nedávné události v Sýrii. Rozhodně odsuzuji nepřípustné krveprolití, ke kterému došlo včera v provincii Idlib, kde byly zabity desítky bezbranných lidí, včetně mnoha dětí. Modlím se za oběti a jejich příbuzné a apeluji na svědomí těch, kdo nesou na místní i mezinárodní úrovni politickou odpovědnost, aby byla této tragédii učiněna přítrž a dostalo se úlevy tamějšímu drahému obyvatelstvu, které je už tak dlouho sužováno válkou. Povzbuzuji dále úsilí těch, kteří se uprostřed nebezpečí a strádání snaží dopravit pomoc obyvatelům onoho regionu.

Po společné modlitbě Otče náš papež František všem požehnal.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.