Papež František přijal prince Charlese s vévodkyní Camillou

5.4.2017 

V úterý v podvečer (4.dubna v 17 hod.) přijal Svatý otec britského nástupce trůnu s manželkou. Jak informovalo tiskové prohlášení britského velvyslanectví, audience proběhla v Aule Pavla VI. Bylo to vůbec první setkání papeže Františka s princem Charlesem. Při výměně darů věnoval anglický host papežovi koš s produkty vypěstovanými na královské usedlosti v Highgrove, určený pro chudé a bezdomovce. Petrův nástupce předal královskému páru v bronzu provedenou olivovou ratolest a svazky tří hlavních dokumentů tohoto pontifikátu: Laudato Si´, Evangelii Gaudium a Amoris Laetitia.

Půlhodinové soukromé setkání probíhalo - podle zdrojů Vatikánského rozhlasu - v uvolněné a neformální atmosféře. Po papežské audienci se princ Charles setkal také s kardinálem státním sekretářem Pietrem Parolinem.
Královský pár rovněž navštívil Vatikánskou knihovnu a archiv, kde mohl nahlédnout do některých vzácných historických dokumentů uchovávaných ve vatikánských sbírkách, jako je poslední list napsaný královnou Marií Skotskou v roce 1587 předtím než byla, jakožto katolička a nebezpečná rivalka Alžběty I., popravena pro vlastizradu, dále list papeže Pavla IV. odsuzující arcibiskupa Thomase Cranmera, jako jednoho ze strůjců roztržky s Římem v době Jindřicha VIII., a list krále Karla I. Stuarta, kterým jmenuje svého velvyslance v Římě.

Během včerejšího dne princ Charles navštívil rovněž Anglickou kolej v Římě, kde se setkal s kardinálem Vincentem Nicholsem a čtyřmi muslimskými představiteli ze Spojeného království, které dnes ráno přijal papež František.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.