Připomínka blížících se 90. narozenin Benedikta XVI.

4.4.2017 

Devadesát balonků v bílé a žluté barvě se o minulém víkendu vzneslo z univerzitního campusu „Filosoficko-teologické vysoké školy Benedikta XVI.“ v rakouském cisterciáckém klášteře Heiligenkreuz, aby předznamenalo blížící se devadesátku emeritního papeže (16.4.2017). Jak přítomným studentům, vyučujícím, řeholníkům a četným hostům sdělil kardinál Kurt Koch, předseda Papežské rady pro jednotu křesťanů, papeže Benedikta tato předčasná oslava v ekumenickém duchu (byli přítomni představitelé pravoslavné církve) velmi potěšila. Vatikánský kuriální kardinál ve své slavnostní řeči nazval Benedikta XVI. „svědkem velikonoční víry“ a jeho teologii shrnul pod mottem „symfonie lásky a pravdy ve svobodě“.

Opat kláštera Heiligenkreuz, o. Maximilian Heim, ve svém vystoupení mluvil o „náboženské pustotě post-sekularizované společnosti“. V této pustině slouží svatá místa, včetně klášterů, jako „oázy“, umožňující setkání s Bohem a hájící důstojnost člověka. Opat vyšel z hojně diskutovaného pojmu „odsvětštění církve“, častokrát užívaného Benediktem XVI. Nemíní se tím církev, odcizující se světu, zdůraznil opat Heim, nýbrž jde o pozornost vůči světu, založenou na znovuobjevení posvátna. Obdobně varuje papež František před církví, která je spokojena sama se sebou, a požaduje po církvi hlásání. Oba papežové se shodují v tom, že příklon ke světu se musí vyznačovat především vnímavostí vůči lidské nouzi, uzavřel rakouský řeholník.

P. Stephan Horn, mluvčí kruhu Ratzingerových studentů, připomenul, že jejich učitel vždy usiloval o živou a svobodnou diskusi a záleželo mu na tom, aby jako první přišli ke slovu studenti. Na všech Ratzingerových přednáškách a debatách je vždy patrný zájem o evangelickou a pravoslavnou církev a jeho úsilí o ekumenismus. Předseda německé Nadace Josepha Ratzingera – papeže Benedikta XVI., mons. Michael Hofman, zase poukázal na jednu vlastnost emeritního papeže, která se příliš často nebere v potaz – a sice jeho nevšední smysl pro humor. Dvoudenní oslavy v klášteře Heiligenkreuz, který Benedikt navštívil před deseti lety v rámci své cesty do Rakouska, zakončila děkovná mše svatá.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.