Papežský vizitátor přijel do Medjugorje

1.4.2017 

Arcibiskup Henryk Hoser zahájil misi, kterou mu svěřil papež František, a po návštěvě Sarajeva a Mostaru dorazil do Medjugorje, kde se má seznámit s pastorační situací. Přivítal jej o. Marinko Šakota (foto), farář františkánské farnosti v Medjugorje a další řeholníci, kteří zajišťují službu poutníkům:

„Nacházíme se na místě, které přitahuje zástupy poutníků. Prosme všichni společně o přímluvu Pannu Marii, aby otevřela naše srdce a také naši mysl Boží lásce, učení církve a Božímu slovu. Duch svatý je naším životem, On oživuje církev. Hledejme Boží pravdu o nás samých a zároveň Boží pravdu o člověku,“ řekl polský arcibiskup. Během prvního setkání s poutníky v kostele sv. Jakuba v Medjugorje arcibiskup Hoser poukázal na to, že papeži Františkovi velmi leží na srdci rozvoj místní lidové zbožnosti. „Právě to patří k mé misi, zhodnotit pastorační činnost na tomto místě a schválit směrnice pro budoucnost“ – řekl papežský vizitátor. Připomněl zároveň, že sám pochází ze země s velkou mariánskou zbožností, kde je Maria uctívána jako Královna Polska. „Každému z vás přeji, aby se Maria stala Královnou vašeho života,“ řekl v improvizované promluvě arcibiskup Hoser.

Připomeňme, že papež František jmenoval tohoto varšavsko-praského arcibiskupa svým zvláštním vyslancem do Medjugorje a s cílem „důkladně se seznámit s tamní pastorační situací a zejména s potřebami věřících, kteří tam putují a na základě toho navrhnout případné pastorační iniciativy do budoucna“ – stojí ve sdělení vatikánského státního sekretariátu oznamujícího pověření arcibiskupa Hosera posláním apoštolského vizitátora. Jeho mise má tedy výlučně pastorační charakter.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.