Papež František: Poskytujte lidem dnešní doby autentické a bezpečné slovo

1.4.2017 

Svatý otec napsal zvláštní list u příležitosti 100. výročí založení Papežské katolické univerzity v Peru. Být evangelizováni, abychom mohli evangelizovat, to je jeden ze zásadních cílů katolických univerzitních institucí, zdůrazňuje papež v listu adresovanému kardinálovi Giuseppemu Versaldimu, prefektovi Kongregace pro katolickou výchovu a zároveň velkému kancléři zmíněné univerzity.

Papežská katolická univerzita se sídlem v Limě vyvolala v minulých letech vlnu zájmu, protože jí byl v důsledku jednostranné změny statut odňat titul „papežská“ a „katolická“ (dekretem Svatého stolce z roku 2012). Po dohodě došlo k narovnání sporných otázek a od počátku letošního roku smí opět oba tituly užívat.

Papež František ve svém listu zdůrazňuje komunitní charakter instituce, který se zakládá na principech, jež jí vtiskli už její zakladatelé – totiž otevřenost k jiným kulturám a sociálním skutečnostem. Jedině hledíme-li na příklad Ježíše, dobrého mistra, můžeme pochopit, že dříve než budeme vyučovat, je nutné být učedníky. Vyučování i studium – pokračuje papežské poselství – jsou pomalé a důkladné procesy vyžadující „stálou pozornost a lásku“, protože v nich „spolupracujeme se Stvořitelem na utváření díla Jeho rukou“. Každý přispívá k tomuto úkolu schopnostmi vlastního vědění a specifikou svého povolání a života, tak aby toto studijní centrum zářilo nejen svou akademickou výtečností , nýbrž také jako „škola lidství“.

Naším povoláním je proměňovat svět „v živoucí evangelium“, pokračuje papež František. Proto je úkolem této instituce vycházet vstříc dnešnímu člověku s „autentickým a bezpečným“ slovem, rigorózně hledat pravdu, příslušným způsobem ji předávat a spolupracovat tak na růstu lidské bytosti a budování společnosti. Vzhledem ke zvláštnímu spojení s Petrovým nástupcem a univerzální církví, dosáhne tato univerzita svých cílů, pokud bude přinášet společnosti takové schopnosti, jež jsou vlastní křesťanům, kteří nalezli správnou syntézu mezi vírou a rozumem.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.