Papež varoval bohoslovce před klerikálním akademismem a kariérismem

1.4.2017 

Petrův nástupce dnes přijal studenty a vedení Papežské španělské koleje sv. Josefa v Římě. Tato kolej byla založena v roce 1892 a je určena studentům a kandidátům kněžství především ze Španělska, ale i dalších zemí světa. Ve svojí promluvě ke 160 členům této instituce papež vyšel z odpovědi na otázku, které přikázání je první ze všech (srov. Mk 12,30). Poukázal přitom na tři slova z onoho Šemá, kterým Ježíš odpověděl učiteli Zákona. „Miluj Pána, svého Boha, celým srdcem, celou svou duší a celou silou“.

Milovat z celého srdce znamená bez výhrad a vytáček, bez pokoutních úmyslů a bez hledání svého úspěchu či kariéry. Pastorační láska předpokládá setkání s druhým, kterého chápe, přijímá a z celého srdce odpouští. Sami však nemůžeme k této lásce dorůst. Proto nás Pán volá do společenství, které všechny kněze pojí svazkem služby a bratrství.

Za druhé milovat z celé duše. Kněžská formace nemůže být jenom akademická, jakkoli je nezbytná a důležitá, ale musí být integrální. „Prosím vás, dodal papež spatra, nestudujte kvůli dosažení titulu.“

Tak se rodí všechny ideologie, které tím či oním způsobem zamořují církev, z klerikálního akademismu. Formace musí být akademická, ale i duchovní, komunitní a apoštolská. A všechny musí být propojené. Chybí-li jedna, začíná formace pokulhávat, až nakonec kněze paralyzuje. Proto prosím dbejte na tyto čtyři spojené sloupy.

Za třetí milovat z celé síly, pokračoval papež.

Nemůžeme se spokojit s tím, že povedeme poklidný a pohodlný život, který nám umožní nemít starosti, necítit potřebu pěstovat chudobu, jež má kořeny v Srdci Krista, který ač bohatý, stal se z lásky k nám chudý (srov. 2 Kor 8,9). Chce se od nás, abychom si osvojili autentickou svobodu synů Božích v korektním vztahu k pozemských a světským statkům podle příkladu apoštolů, které Ježíš vybízí, aby jej následovali s důvěrou v prozřetelnost, bez ohlížení a připoutání.

Potom papež František opět spatra dodal: „Nezapomínejte, že ďábel vchází vždycky skrze peněženku... Je dobré naučit se děkovat za to, co máme, a zříkat se velkodušně a dobrovolně nadbytku.“

A jako bratr, jako otec a přítel vás prosím: unikejte církevnímu kariérismu, to je mor!

Řekl papež František v závěru své promluvy na setkání se studenty a vedením Papežské španělské koleje sv. Josefa.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.