V Severní Koreji stále jsou křesťané

30.3.2017 

Situace křesťanů je velmi těžká, všichni žijí v katakombách – informuje francouzský misionář, který se věnuje převádění Korejců přes hranice do Číny. Přiznává, že je to rok od roku obtížnější. Hranici dříve hlídali vojáci na desetileté vojenské službě, které se dalo poměrně snadno podplatit. Po nástupu Kima Jonga k moci v roce 2011 byla kontrola hranic posílena. Stále se však najdou převaděči, kteří jsou schopni převést uprchlíky přes hranice. Stojí to však 3 až 5 tisíc euro na osobu.

Utečenci ze Severní Koreje zpravidla zůstávají v Číně. V současné době jich je asi 200 tisíc a zůstávají v ilegalitě. Podle o. Blota by měla mezinárodní komunita vyvinout nátlak na Peking, aby neodesílal utečence ze Severní Koreje zpátky, protože to se rovná rozsudku smrti (foto), a aby legalizoval jejich pobyt.

Francouzský misionář ujišťuje, že se k němu dostalo mnoho svědectví o existenci křesťanů v Severní Koreji, zejména protestantů. Musí však svou víru bedlivě ukrývat. Prozrazené křesťany komunistický režim zabíjí nebo posílá na doživotí do koncentračních táborů. „Před třemi lety jistá protestantka přijala v Číně křest a vrátila se do Severní Koreje s Biblemi v zavazadle. Poté co ji policie zadržela, byla pověšena za nohy a veřejně zlynčována,“ uvedl P. Blot pro francouzský deník Le Monde.

O katastrofální situaci obyvatel Severní Koreje mluví také poslední raport úřadu OSN pro koordinaci humanitárních akcí. Podle dokumentu zveřejněného 21. března trpí 70% obyvatel této země podvýživou. Znamená to, že 18 milionů lidí - včetně 1,3 milionu dětí mladších pěti let – nemá přístup k dostatečné výživě kvůli příliš chudým přídělům potravin rozdávaných komunistickou vládou této země. Potravinové dávky se v minulém roce pohybovaly průměrně ve výši 200 - 380 g na osobu. Což je téměř o polovinu méně, než doporučuje OSN (600 g).

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.