Vatikánský diplomat: V boji proti drogám je základní role rodiny

16.3.2017 

Integrální formace, spravedlnost respektující lidskou důstojnost a efektivní návrat do společnosti – to jsou tři pilíře, na kterých se má zakládat boj s drogovou závislostí, jak na ně včera poukázal mons. Janusz Urbańczyk, stálý pozorovatel Svatého stolce při agendách OSN ve Vídni. Vatikánský reprezentant ve svém vystoupení na 60. zasedání Komise pro omamné látky, zdůraznil, že drogová závislost je metlou lidstva a že strategický boj proti ní musí začínat v rodinách.

Mons. Urbańczyk připomněl Jednotnou úmluvu o omamných látkách, která už v roce 1961 konstatovala, že závislost na drogách je jak individuální tragédií, tak ekonomickou a sociální škodou pro lidstvo. Svatý stolec chce obrátit pozornost ke třem aspektům – dodal. Předně je nutné studovat původní příčiny poptávky a nabídky drog. Proti poptávce, podporované nedostatečnou rolí rodiny, sociálními tlaky, propagandou překupníků a touhou po nových zkušenostech, se má bojovat prostřednictvím výchovných programů či přesněji skrze „integrální lidskou formaci“, zaměřenou v první řadě na nejzranitelnější články společnosti.

Druhým aspektem, na nějž poukázal vatikánský diplomat, je právní rámec, který má adekvátně odpovídat zločinům spojeným s užíváním drog. Připomněl v té souvislosti apely Svatého stolce na zrušení trestu smrti a dodal, že postihy mají být v souladu s důstojností člověka a nemají se uzavírat naději.

Posledním aspektem je návrat lidí, kteří přišli do styku s narkotiky, do společnosti. Mons. Urbanczyk připomněl slova papeže Františka ze setkání věnovaného drogám na půdě Papežské akademie věd (24. listopadu 2016): „Každý člověk závislý na drogách si nese svůj zvláštní osobní příběh, který má být vyslechnut, pochopen, milován a nakolik je to možné uzdraven a očištěn.“ „Nesmíme upadnout do nespravedlivého postoje, který zařazuje narkomana mezi rozbité předměty či mechanismy,“ řekl tehdy František. Svatý stolec chce zdůraznit, že v boji proti drogám je rodina úhelným kamenem prevence, resocializace i akceschopnosti – uzavřel vatikánský diplomat.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.