Modlete se růženec!, vyzval papež české ministranty

15.3.2017 

Dnešní generální audience se v rámci každoroční jarní pouti do Říma účastnila také skupina ministrantů z pražských farností spolu s otci Markem Miškovským a Benediktem Hudemou. Pro naše mikrofony tlumočili papežovu výzvu českým ministrantům a pozdrav kardinálu Miloslavu Vlkovi. Krátké osobní setkání s papežem Františkem popisuje otec Benedikt Hudema:

”Každý rok jezdíme se skupinou dospívajících kluků, ministrantů, do Říma a letos jsme měli možnost být na generální audienci úplně vepředu, protože jsme domluvili, že někteří naši ministranti pro Svatého otce zahrají intrády od Ignáce Linka. Tím pádem jsme měli možnost se s ním osobně pozdravit. Kromě toho, že vyzval nás všechny a kluky, aby byli věrni svému křestnímu povolání, aby se modlili za něj a zvlášť se modlili modlitbu růžence, si také vzpomněl na našeho kardinála Miloslava Vlka. Moc na něj pamatuje v modlitbě a velice hezkým způsobem, který nedokážu přesně přeložit z italského jazyka, vyjádřil, že doufá, že zůstane vlkem až do konce. Myslel tím, aby měl dost síly a vytrval až do konce. Bylo velice hezké, že si na něj hned vzpomněl, že nás vyzval k modlitbě nejenom za sebe, ale i za našeho pana kardinála, který je ve vážném zdravotním stavu, a že pamatuje na naši českou místní církev. V promluvě, která byla velice povzbuzující, nám slovy listu sv. apoštola Pavla Římanům připomněl, že naše láska k ostatním není příležitostí k tomu, abychom se předváděli, jak jsme dobří před těmi druhými, ale že má vyvěrat z něčeho mnohem hlubšího, tedy našeho vztahu k Bohu. Bylo to pro nás velké povzbuzení – na jedné straně je vidět omezené, chabé síly Svatého otce, protože myslím, že je patrné, jak ho věk zmáhá. Na druhé straně je cítit nesmírná hloubka a síla toho, že je schopen vnímat v davech jednotlivce, vzpomenout si na existenci České republiky a uvědomit si, že má před sebou bandu patnácti, šestnácti kluků, kteří přijeli, aby se s ním setkali. Dokáže je brát vážně a ví, že to, co jim říká, bude mít konkrétní dopad na jejich životy… ”

Říká o. Hudema, který je v pražské arcidiecézi zodpovědný za péči o ministranty. Ti dostali hlas hned po něm - a jako první se ujal slova Petr.

”Byla pro nás velká čest, že jsme se jako malá skupina poutníků, ministrantů z Prahy, mohli setkat se Svatým otcem, prohodit pár slov. Měl k nám krátkou řeč, které jsme díky překladu okamžitě rozuměli. Máme zážitek na celý život a doufáme, že z tohoto setkání budeme čerpat do budoucna.”

O své zážitky se podělil také Matouš:

”Díky krásnému překladu otce Benedikta jsme pochopili, co nám Svatý otec říkal. Mluvil o lásce, o tom, že musí být opravdová, že bychom ji měli prožívat tak, jak by se slušelo na správného křesťana. Mohli jsme Svatému otci zahrát, vyfotit se s ním a vidět ho – to vše mi dodalo sílu fungovat dál. Bylo to úžasné…”

Sam poskytl nevšední doporučení cestovatelům do Říma:

”Bylo úžasné vidět, že pokud má člověk s sebou kněze, dá se vyjednat v podstatě cokoli. Byli jsme totiž hned vedle Svatého otce, což se normálnímu smrtelníkovi nepoštěstí. Mohli jsme mu jednak zahrát, což bylo úžasné, a také jsme se s ním opravdu dostali do blízkého kontaktu, což bychom bez kněží nedokázali. Takže – když jedete do Říma, vezměte s sebou aspoň jednoho katolického kněze!”

Pokračuje Martin, student pražského Arcibiskupského gymnázia:

”Setkání bylo neskutečně nádherné a chtěl bych vyřídit hlavní zprávu, kterou nám papež František předal – a to všem mladým lidem, studentům – aby se všichni mladí lidé modlili růženec. Je to v těchto časech potřeba.”

A na závěr se zamyslel Prokop:

”Pro mne samozřejmě to bylo ohromně zajímavé a neskutečné setkání, protože Svatého otce znám pouze z fotek nebo videí, a tady jsem ho poprvé viděl jako člověka. Je to také pouhý člověk – prosil nás, abychom se za něj modlili, protože to má ohromně, ohromně těžké.”

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.