Anglikánské nešpory poprvé v historii ve Vatikánské bazilice

14.3.2017 

. Ve Vatikánské bazilice zazněly včera v podvečer anglikánské nešpory. Této historické premiéře předsedal arcibiskup David Moxon z Nového Zélandu, který stojí v čele mise anglikánské komunity ve Věčném městě. Doprovázel ho sbor oxfordské Mertonovy koleje. Homilii pronesl anglický katolický arcibiskup Artur Roche, který je sekretářem vatikánské Kongregace pro bohoslužbu a svátosti. Věnoval ji osobnosti svatého papeže Řehoře Velikého, který vyslal opata Augustina, aby hlásal evangelium v Anglii a je proto uctíván také jako Apostolus Anglorum:

“Shromáždili jsme se dnes večer pod velkým oknem s vyobrazením Ducha svatého, které nám připomíná, že v ikonografii sv. Řehoře najdeme právě holubici Ducha svatého, šeptající mu do ucha. Modlíme se za to, abychom - jako sv. Řehoř - rovněž zůstávali otevřeni šepotu Božího Ducha svatého, abychom v dnešní době měli odvahu a víru, pokračovali v modlitbě a práci na překonávání bariér, které zůstávají, pracovali na odstranění zdí, které nás ohrazují a dělí, aby to, co nám připadá nemyslitelné nebo příliš obtížné, bylo v Boží příhodný čas možné v Ježíši Kristu našem Pánu.”

Řekl v homilii při anglikánských nešporách v Bazilice sv. Petra arcibiskup Artur Roche, sekretář Kongregace pro bohoslužbu a svátosti. Pro Vatikánský rozhlas pak k liturgii dodal:

“Ve společné modlitbě je znamení Prozřetelnosti, které nás vede významným způsobem k uznání našeho společného křtu a k tomu, aby nám to dodalo odvahy. A čím více se podaří, aby se lidé takto setkávali, tím více se budou dále rozevírat brány.”

Pokud jde o další případné nekatolické bohoslužby v Bazilice sv. Petra mons. Roche uvedl, že jejich pořádání je spíše v kompetenci Papežské rady pro jednotu křesťanů. Vyjádřil však přesvědčení, že anglikánské nešpory nezůstanou ojedinělou událostí toho druhu.
Svým nadšením se netajil ani anglikánský biskup David Hamid, který se včerejších nešpor zúčastnil. Jak řekl, ještě před pár lety by si nic podobného neuměl představit:

“Je to překrásné znamení otevřenosti. Jsme vděčni za blízkost našich tradic, která je stále viditelnější a umožňuje tento typ společné modlitby. Na druhé straně jsem vnímal jako velmi přirozené stát v tomto Božím domě, na tomto velkém a svatém místě nad Petrovým hrobem a modlit se společně nešpory. Jsou to dvě ohromující události a přece zároveň naprosto normální, pokud na ně hledíme z perspektivy toho, co by křesťané měli dělat společně.”

Říká anglikánský biskup David Hamid.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.