Papež: Kdo bojuje spolu s Kristem, bude spolu s Ním triumfovat

12.3.2017 

Na Svatopetrském náměstí se dnes před polednem shromáždilo 35 tisíc lidí, aby si vyslechli pravidelnou papežovu promluvu před mariánskou modlitbou Anděl Páně. Papež František komentoval evangelium druhé neděle postní n(Mt 17,1-9) o Ježíšově Proměnění na hoře Tábor. Svoji promluvu zakončil slovy:

Ježíš chtěl svým proměněním na hoře Tábor ukázat učedníkům svoji slávu nikoli proto, aby se mohli vyhnout kříži, nýbrž aby jim naznačil, kam kříž vede. Kdo umírá s Kristem, s Kristem vstane z mrtvých. Kříž je branou vzkříšení. Kdo spolu s Ním bojuje, bude spolu s Ním triumfovat. Toto je poselství naděje, které je obsaženo v Ježíšově kříži a vybízí nás ke statečnosti v našem životě. Křesťanský kříž není domácí výzdoba či okrasný přívěšek, nýbrž pobídka k lásce, s níž se Ježíš obětoval, aby zachránil lidstvo ze zla a hříchu. V této postní době rozjímejme zbožně o kříži, o ukřižovaném Ježíši. Kříž je symbol křesťanské víry, znak pro nás zabitého a vzkříšeného Ježíše. Počínejme si tak, aby nás kříž v jednotlivých etapách postní doby provázel, abychom stále více chápali tíži hříchu a hodnotu oběti, kterou Vykupitel zachránil nás všechny.
Svatá Panna dovedla rozjímat Ježíšovu slávu skrytou v jeho lidství. Ať nám pomáhá přebývat spolu s Ním v tiché modlitbě a nechávat se osvěcovat Jeho přítomností, abychom v těch nejtemnějších nocích nosili v srdci odlesk Jeho slávy.

PLNÉ ZNĚNÍ papežovy promluvy před Angelus je ZDE

Po hlavní promluvě papež obrátil pozornost k aktuálním událostem v Guatemale, kde zahynulo při požáru 30 mladých lidí.

Vyjadřuji svoji blízkost lidu Guatemaly, který prožívá zármutek v souvislosti s bolestným požárem, který vypuknul v domě Refugio Virgen de la Asunción a přinesl oběti a zranění mezi děvčaty, která tam bydlela. Pán ať přijme jejich duše, uzdraví raněné, utěší jejich zkroušené rodiny a celý národ. Prosím také a žádám vás, abyste se modlili spolu se mnou za všechny nezletilé, kteří jsou obětmi násilí, špatného zacházení, vykořisťování a válek. Tato rána, tento skrytý křik musí být slyšen námi všemi, nemůžeme se už dále tvářit jako že nevidíme a neslyšíme.

Po společné mariánské modlitbě Anděl Páně papež František všem požehnal.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.