V mladých se cosi mění – jsou otevřenější pro víru

10.3.2017 

Předsynodální debata musí být konkrétní – s tímto předsevzetím se včera v Paříži setkali představitelé pastorace mládeže ze všech diecézí, z řad řeholí a církevních hnutí. Rozhodli se, že každá diecéze má představit ty zkušenosti z pastorace mládeže, které se v praxi osvědčily.
Podle biskupa Denise Moutela, který - z titulu vedoucího sekce pro mládež v rámci episkopátu – koordinuje přípravy na synod na národní úrovni, se Francie může pochubit pozitivními zkušenostmi. Je přesvědčen, že se v mladých lidech dneška něco mění. Zakoušejí nedostatek stability a hledají, čemu by mohli důvěřovat. Hovoří biskup Moutel:

„Pokud bereme v potaz výhradně sociologická nebo statistická hlediska, pak musíme samozřejmě konstatovat, že mladí jsou církvi dost vzdálení. Nechodí například na nedělní eucharistii. Když se ale podíváme pozorněji, zjistíme, že poměrně ochotně odpovídají na různé iniciativy. Ukazuje se, že se chtějí účastnit poutí, setkání organizovaných komunitou z Taizé nebo Světových dní mládeže. Rádi se zapojují také do různých akcí organizovaných církevními hnutími a komunitami.Účastní Zapojují se také charitativní činnosti výrazně evangelijního rázu. Jsou otevření pro dobrovolnickou službu, včetně misijní. Věnují část svého života druhým. Někdy i celý rok. V církvi tedy na jedné straně chybí mladí lidé, ale zároveň je také pravda, že z jejich strany jsou tu jistá očekávání a touha – a lze je potkat na nových místech“ – řekl pro Vatikánský rozhlas biskup Moutel.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.