O diplomacii papeže Františka přednášel vatikánský pozorovatel při OSN

8.3.2017 

Na téma diplomacie papeže Františka přednášel stálý pozorovatel Svatého stolce při OSN v New Yorku, arcibiskup Bernardito Auza, pro studenty Školy diplomacie a mezinárodních vztahů na katolické Univerzitě Seton Hall v South Orange v americkém státě New Jersey.

Dějiny církve nikdy nekončí, aby se začínaly nanovo, nýbrž je v nich kontinuita – a totéž platí o diplomacii Svatého stolce, zdůraznil vatikánský představitel. Tato kontinuita je vždy službou světu, do něhož se církev snaží vnášet evangelium a svoji dvoutisíciletou zkušenost. Jde o diplomacii, která se realizuje zejména díky zastoupení církve v OSN a v dalších mezinárodních organizacích.
Když po II. světové válce vznikla Organizace spojených národů, Vatikán měl jisté výhrady – řekl dále arcibiskup Auza. Šlo například o faktický nedostatek rovnosti mezi členskými zeměmi v situaci, kdy pět mocností má právo veta v Radě bezpečnosti. Vzhledem k naléhavé potřebě mezinárodní organizace a zániku Ligy národů, Svatý stolec - ačkoliv do OSN nepatřil - byl často vybízen k podílu na formální či neformální spolupráci s touto institucí a od roku 1964 se stal jejím stálým pozorovatelem. Za 53 let existence mise stálého pozorovatele Svatého stolce navštívili papežové sídlo OSN celkem pětkrát.

Pokud jde o bilaterální vztahy s jednotlivými státy, arcibiskup Auza informoval, že Svatý stolec v současnosti udržuje diplomatické vztahy se 182 státy z celkového počtu 193 států světa. Má tedy jednu z největších sítí zastupitelských úřadů. Za diplomatické priority současného papeže označil vatikánský pozorovatel především setkávání a dialog. Další pak mají úzký vztah k hlavním úkolům papežské mise při OSN. Na prvním místě mezi nimi jmenoval úsilí o mír, zejména v oblastech poznamenaných válkou. Připomněl, že zatímco před deseti lety bylo na světě 13 otevřených konfliktů, dnes je jich 39, nepočítaje dalších dvanáct vyhrocených situací. Dalším problémem je migrace. V současné době žije mimo hranice svých zemí více než čtvrt miliardy lidí (255 milionů lidí), z nichž 65,3 milionů je uznáno za uprchlíky.

Významné místo v diplomacii Svatého stolce má také obrana důstojnosti každého člověka a rodiny. Arcibiskup Auza citoval papeže Františka z jeho promluvy před valným shromážděním OSN v New Yorku v roce 2015. Svatý otec tehdy vyzval, aby byla respektována svatost každého lidského života, včetně nenarozených.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.