Německý episkopát investoval pro uprchlíky 80 milionů euro

7.3.2017 

Problémy a výzvy kněžské služby v dnešním světě, oslavy 500. výročí reformace a také rostoucí populismus v německé společnosti či bilance pomoci pro uprchlíky – to jsou některá z témat, kterými se v těchto dnech zabývají němečtí biskupové. V Bergisch Gladbach v kolínské arcidiecézi začalo jarní plenární zasedání německého episkopátu.

O tom, jak dnes vypadá kněžská služba v průměrné německé farnosti, se v Německu diskutuje už delší dobu. Velký ohlas měly úvahy P. Thomase Fringse z diecéze Münster, který v knize sepsané během sabatického roku píše, že pastorace v Německu je v katastrofálním stavu a kněžství se redukuje pouze na vykonávání povrchních služeb. Olej do ohně přilévá čas od času předseda Centrálního výboru německý katolíků, Thomas Sternberg, který pravidelně apeluje na zrušení celibátu.

Vedle debaty o stavu kněžství budou němečtí biskupové mluvit o pastoraci mládeže v kontextu připravované Synody biskupů v Římě. Velkým tématem je také otázka populismu v německé společnosti. předseda episkopátu, kardinál Reinhard Marx, v souvislosti s podzimními parlamentními volbami naznačil, že německá církev chce pomáhat v dialogu a zmírňování sporů.

Během plenárního zasedání bude také představena zpráva o pomoci církve pro uprchlíky. V minulém roce našlo konkrétní pomoc v církevních zařízeních 28 tisíc lidí. Episkopát do těchto projektů investoval téměř 80 milionů euro.
Němečtí biskupové shrnou na svém plenárním zasedání v Bergish Gladbach také dosavadní oslavy 500. výročí reformace. Už 11. března proběhne v Hidesheimu ekumenická kající bohoslužeb

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.