Petrův nástupce sloužil liturgii Popeleční středy

1.3.2017 

Petrův nástupce se dnes odpoledne vydal vozem na jeden ze sedmi římských pahorků – Aventin, kde v bazilice sv. Sabiny slavil liturgii Popeleční středy. Předchází jí postní procesí z přilehlé baziliky sv. Anselma, kde papeže přivítali tamní otcové benediktini postním hymnem Audi, benigne Conditor (Slyš, Bože Stvořiteli), aby se vzápětí po úvodní modlitbě a za zpěvu litanií vřadili do procesí, vedoucí do baziliky sv. Sabiny, spravované dominikánským řádem. Tady sloužil Petrův nástupce mši svatou a ve své homilii mimo jiné řekl:

Půst je dobou kladení odporu. Odporu proti dýchavičnosti ducha zamořeného lhostejností, ledabylým chápáním druhého jako toho, do něhož mi nic není, a každým pokusem o zlehčování života zejména těch, kdo na svém těle nesou tíži mnohé povrchnosti. Postní doba je odporem proti toxickému znečišťování prázdnými a nesmyslnými slovy, neomalenou a unáhlenou kritikou, zjednodušujícími analýzami, které nejsou s to dobrat se složitosti lidských problémů, zejména těch nejvíce trpících lidí. Půst je dobou odporu. Odporu proti dýchavičné modlitbě, která uklidňuje naše svědomí, proti almužně, která nás naplňuje zadostiučiněním, a proti postění, které skýtá pocit uspokojení. Půst je dobou kladení odporu proti dýchavičnosti rodící se z intimismu, který vyobcovává, nechce dosáhnout Boha a odtahuje se od Kristových ran, které jsou přítomny v ranách Jeho bratří; tedy z takové spirituality, která redukuje víru na kulturu ghetta a vyobcovávání.

PLNÉ ZNĚNÍ papežovy homilie je ZDE

Po kázání následoval obřad udílení popelce. Svatý otec obdržel toto znamení pokání od slovenského kardinála Jozefa Tomka, který je titulárním kardinálem zmíněné baziliky, a sám mu je potom udělil (foto).

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.