Upíraní výhrady svědomí dělá z lékaře režimního kata

24.2.2017 

Italské veřejné míněním rozvířil případ římské nemocnice San Camillo – Forlanini, která vypsala konkurz na místo dvou gynekologů – porodníků, kteří by vykonávali potraty. Jako podmínku přijetí si vymínila, že nebudou uplatňovat výhradu svědomí.

„Zákon nepředvídá pracovní místa pro ty, kdo výhradu svědomí neuplatňují,“ potvrdila italská ministryně zdravotnictví, Beatrice Lorenzin. Podobně se vyjádřil i předseda římské lékařské komory, Giuseppe Lavra, který žádá, aby byl tento akt označen za nespravedlivý. Sdružení italských katolických lékařů pak mluví o „vážné diskriminaci“. Diskuse se točí kolem interpretace zákona č. 194, který v roce 1978 zakotvil v Itálii právo na potrat, ale zároveň zaručil také lékařům právo na výhradu svědomí. V kraji Lazio ji využívá osm z deseti gynekologů, v celé Itálii pak sedm z deseti.
Hovoří předseda italského Hnutí pro život, Gian Luigi Gigli:

„Je to záležitost, která před nás z různých hledisek klade tři otázky, všechny závažné. Za prvé jde o význam zákona 194 jako takového. Jeho cílem by mělo být předcházení zlu, totiž potratu, a nebo je potrat právem, které má být k dispozici na dosah ruky? Zákon jasně mluví o prevenci zla, a předcházet něčemu znamená poskytovat alternativy. Stejně tak závažný je druhý bod, totiž otázka nátlaku na lékaře. V tomto případě chtějí z lékaře udělat režimního kata. Lékař je odborník, který jedná na základě svého vědění a svědomí. A pak je tu ještě další zásadní bod – riziko, že se vytvoří precedent, který podpoří politiku zaměstnanosti řízenou logikou politického prospěchu a afinit podobně ideologického druhu.“

V Itálii navzdory všemu úsilí je každý rok legálním způsobem připraveno o život 90 tisíc nenarozených dětí. A k tomu je ještě třeba připočíst ty, o nichž se nikdo nedozví, protože jsou usmrcovány metodou chemického abortu, propagovaného mimo jiné také státem, dodává Gian Luigi Gigli. Hnutí pro život, které je založeno na čistě dobrovolnické bázi, a tedy bez pravidelných finančních příspěvků, pomůže v Itálii prostřednictvím svých 350 center k donošení dítěte každoročně deseti tisícům žen, dodává. Nabízí se však jedna základní otázka, zejména tváří v tvář hluboké demografické krizi, v níž se Itálie ocitala:

„Proč se tímto směrem neangažuje také stát? Proč se z potratu stalo občanské právo a nikoli selhání společnosti. A nedokážeme pochopit, proč tato radikální tendence vtrhla do politických sil, ba převládla v nich a podmínila je, když jejich rolí je být obhájcem něčeho zcela jiného, totiž požadavků sociální spravedlnosti... Lidská bytost má vždycky právo na život a potrat je v každém případě prohrou.“

- říká předseda italského Hnutí pro život, Gian Luigi Gigli.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.